Съдът издирва ключови свидетели на кървавата драма в Столипиново, завършила с убийство в края на 2019 година. Боят на пазара в квартала между Румен Александров-Каспъра и Митко Иванов възникна след любовна драма и завърши със смъртта на втория.

По делото трябва да бъдат разпитани общо 41 свидетели и 12 вещи лица, но голямата част от очевидците се намират в Германия и не могат да бъдат призовани. Много от тях са обявени за общодържавно издирване и според справки на полицията се намират извън страната. Близките на много от тях разказаха пред съда, че не знаят кога ще се приберат, защото имат много работа и началниците им не ги пускат.

Повече от половината свидетели вече дадоха показания по делото, но предвид това, че не говорят добре български при повечето от тях се констатират разминавания и противоречия спрямо разказите им по време на досъдебното производство. Според прокурора в процеса, повечето от тях се страхуват да говорят пред Каспъра и като влязат в съдебната зала рязко забравят български и паметта им се замъглява.

В днешното заседание бяха изслушани директорката на училище „Пенчо Славейков”, един от техниците отговорен за камерите и няколко от преките свидетели на боя.

Вече бившата директорка на училището Христина Димитрова разказа за изземването на записите от камерите и проблем с едно от записващите устройства, което е било сменено, за да се изтеглят файловете. Показанията на един от техниците потвърди за повредата.

Останалите свидетели, жители на махалата бяха доста лаконични в разказите си, като всички поддържаха тезата, че след сбиването Митко пръв е извадил нож и е намушкал няколко пъти Каспъра. Разпитите на всички протекоха с множество въпроси, за да може да се изясни фактическата обстановка около убийството, макар повечето да твърдят, че не си спомнят почти нищо.

Липсата на спомени, според държавното обвинение, се дължи на страха на свидетелите да да говорят в присъствието на Румен Каспъра, макар те да отричат това.

Делото ще продължи на 31 януари, за когато ще бъдат призовани свидетели от номер 31 до 41, както и тези, които не са разпитани до момента. Вещите лица ще бъдат изслушани в отделно заседание.

Припомняме, че убийството беше извършено на 21 декември 2019 година, като основният мотив за скандала е ревност. 

Според обвинителния акт жертвата Митко Иванов живеел и работел в чужбина преди инцидента и си бил дошъл в Пловдив за празниците. Успял да се срещне с доста приятели, излизал с различни компании, забавлявал се. До ушите на Румен Александров обаче стигнала информация, че Митко флиртува с любовницата му и той се ядосал. Отишъл да търси сметка на съперника си и избухнал скандал.

Словесната разправия преминала във физически сблъсък, с размяна на удари и нанасяне на прободни рани с ножове.В един момент Каспър намушкал конкурента си във врата. Митко издъхнал преди линейката да дойде. Очевидно обаче жертвата също е проявила агресия, тъй като Каспър също е бил намушкан на няколко места с ножа. Той имал тежки рани по ръцете, краката и гърдите, в резултат на проникване с 10-сантиметров нож.

Опитал се е да избяга, но полицаите от Шесто районно реагирали светкавично и го задържали. 

Какво се случи до момента и какво разказаха другите свидетели може да четете тук:

Бившата на Каспъра го брани в съда, свидетел рязко забрави български при разпитаОбщо 41 свидетели и 12 вещи лица ще бъдат изслушани по делото за убийството в Столипиново

Свидетели на убийството в Столипиново: Митко нападна и наръга Каспъра, той му отвърна с нож във вратаПо делото ще бъдат изслушани общо 41 свидетели и 12 вещи лица