Румен Александров-Каспъра, обвиняем за убийството на Митко Иванов-Емран, пръв е бил нападнат и наръган няколко пъти, след което е забил ножа във врата на жертвата си. Митко е бил инициатор на боя между двамата, преди да се стигне до фаталния изход. Това твърдят голяма част от свидетелите, присъствали на пазара в Столипиново във фаталния ден. Подобни показания е дал и самият обвиняем в хода на досъдебното производство.

Скандалът, в основата на който стои жена, завърши с убийство на пазара в етническия квартал на 21 декември 2019 г. Общо 41 свидетели и 12 вещи лица ще бъдат изслушани в хода на делото срещу Каспъра. В днешното заседание показания дадоха - един от братята на убития, полицаите, отзовали се на сигнала, криминалистът разпитал убиеца и някои от свидетелите на инцидента.

Пръв на скамейката за разпит застана Сашо Иванов – брат на починалия. Той беше докаран в съдебната зала с белезници, тъй като излежава присъда. Иванов е конституиран като частен обвинител, но изрази желание да не присъства на бъдещите заседания. Пред съда, той каза, че излежава присъда от 4 години и 3 месеца, която изтича утре и излиза на свобода. По време на убийството е бил в затвора и всичко, което знае, го е разбрал от другия му брат.

След него бяха разпитани полицаите, които са се отзовали на сигнала за сбиване в махалата. Пред магистратите те разказаха как са заловили Каспъра и са го съпроводили до болницата където е бил опериран. От показанията им стана ясно, че убиецът не е оказвал съпротива при ареста и дори не се е наложило да му слагат белезници при задържането.

Отзовахме се на сигнал за масов бой на улица Батак. Когато отидохме видях човек на земята, имаше много кръв”, започна да разказва Валентин Чавков.

Казаха ми, че убиецът е избягал в посока един от блоковете. Колегата тръгна с колата, а аз тръгнах да тичам след него. Отивайки го видяхме целия в кръв - по ръцете, гърба, лицето. Имаше и рани. Беше нарязан по ръцете и гърба. Имаше хора, които го посочваха и така разбрахме, че е той. Трепереше и беше уплашен. Беше гол до кръста, а с тениската си беше увил ранената си ръка. Качихме го в колата и тръгнахме към районното. По пътя, той разказа, че убитият го е нападнал на пазара с нож и го е нарязал. В един момент тръгнал да бяга към колата си, където и той имал нож, за да го вземе. Тогава починалият е започнал да бяга, а Александров - да го гони. После се е стигнало до убийството”, разказа още полицаят.

Не е оказал съпротива и не сме му слагали белезници. Извикахме бърза помощ и отидохме до болницата. Наложи се да остане там за операция. След края на смяната ни дойдоха други колеги да дежурят”, завърши Валентин Чавков.

Колегата му Анастас Анастасов в най-общи линии потвърди думите му, като добави, че колата в която е открит Каспъра е била на около 150 метра от местопрестъплението.

Криминалистът Янко Касев сподели пред съда, че в показанията си, Каспъра е разказал, че след боя са го подгонили двама души и затова е тръгнал да бяга. Настигнали го и започнали да го удрят. Единият взел ножа, а другия го ударил с голям ключ по главата. По това време Каспъра е бил на пазара, за да си търси касетофон за колата, видял Ремзи и се заговорили. После видял Митко, който веднага го нападнал с юмруци, след което извадил нож. След кратка свада и няколко удара с ножа, раненият Каспър отишъл до колата, взел ножа, с който е извършено убийството и се запътил към убития. Митко започнал да бяга и се спънал и Каспъра го наръгал в областта на врата.

Собствениците на една от сергиите на пазара - Славка Йосифова-Йълдъз и Атанас Станилов-Ашим разказаха от първо лице как е извършено убийството:

Умрелият започна първи да бие подсъдимия. После извади малък нож и го наръга в крака и ръката. Другият се защитаваше, тръгна към колата и взе нож и започна да го гони. После умрелия  тръгна да бяга и скочи върху моята сергия и падна на колене. Другият дойде и го ръгна във врата и извади ножа”, каза Ашим.

От думите му стана ясно, че около 6-7 пъти Митко е ударил Каспъра преди първият да извади ножа. Айнур е тръгнал да ги разтървава, но не е успял.

После умрелия извади ножа, наръга го и тогава убиеца започна да го удря много бързо”, завърши Ашим.

Последни показания дадоха Ангел и Татяна Чавдарови, които имат сергия за плодове и зеленчуци на пазара. Жената каза, че е избягала след като Митко е наръгал Каспъра, защото я е страх от кръв.

Ангел Чавдаров не е присъствал на свадата, но каза, че ще разкаже каквото е чул за инцидента.

Били са се, после умрелият наръгал живия, и после живият го наръгал и умрелия умрял”, бяха точните думи на Чавдаров.

В следващото заседание, насрочено за 13 декември, ще бъдат разпитани следващите десет свидетели, както и тези, които не са се явили до момента.

Повече за историята на скандала и разказите на другите свидетели четете ТУК:

Започва съдебна сага за Каспъра: Разпитват 41 свидетели по делото за убийство от ревност в СтолипиновоЖертвата Митко Иванов издъхна след като беше наръган с нож във врата

Бившата на Каспъра го брани в съда, свидетел рязко забрави български при разпитаОбщо 41 свидетели и 12 вещи лица ще бъдат изслушани по делото за убийството в Столипиново