Не съм била гадже с убития Митко, с Румен се разбирахме чудесно.” Това каза пред съда Галя Миланова, която е причината за скандала между Румен Александров-Каспъра и Митко Иванов-Емран, който завърши с убийството на втория. То беше извършено на пазара в етническия квартал „Столипиново” на 21 декември 2019 г.

Припомняме, че Галя е имала връзка с Митко, а в последствие и с Каспъра. След като Митко се прибира от Германия, той поискал да си я върне, но тя отказвала.

Общо 41 свидетели и 12 вещи лица ще бъдат изслушани по делото срещу Каспъра, обвинен в убийството на Митко. В днешното заседание показания дадоха близките на жертвата, както и Галя и баба ѝ.

При почти всички разпитани бяха констатирани съществени противоречия, между разказите пред съда, и тези дадени в досъдебното производство, което наложи прочитането на показанията, с цел изясняване на обективната истина. Някои от свидетелите дори рязко забряваха български, когато се стигаше до „неудобни” въпроси с цел по-голяма яснота.

Първи на скамейката пред съдия Екатерина Роглекова застанаха част от членовете на семейството на убития Митко, които са конституирани като частни обвинители по делото.

Разпитът на майката на жертвата завърши бързо, тъй като тя е била в Германия по време на инцидента. След нея показания даде братът на убития – Михаил Иванов-Чопъра.

Пред магистратите той разказа, че не е бил свидетел при възникването на скандала между двамата мъже, но е видял как Каспъра забива кухненския нов във врата на брат му.

Бях в магазина да си купя цигари и ракия и видяхме, че някакви хора се карат. Казаха ми, че брат ми се кара с някакво момче, но когато отидох те вече бяха разделени. Не ги видях да се бият. После брат ми тръгна да прескача една сергия, спъна се и падна по очи. Мислех, че другия ще си тръгне, но той отиде и извади голям нож от колата. После дойде и му го заби във врата, завъртя го и го извади. В ръката на брат ми също имаше нов и го изхвърлих далече, за да няма повече беля. После видях, че брат ми умира и от там нататък не помня. Бях в шок”, разказа Чопъра пред съда.

В последствие добави, че той е дръпнал ножа от ръката на Каспъра, защото не е искал да стават повече проблеми.

Можех и да го оставя на място (б.а. да го убия), но не исках. Лежал съм 14 години в затвора”, каза още братът на убития.

След Чопъра показания даде приятелят му, с който заедно са били на пазара в онзи момент. Пред магистратите той каза, че не  е видял Митко да удря Каспъра и не помни обвиняемият да е бил в кръв. Точно обратното обаче е отразено при разпита в досъдебното производство. При констатирането на противоречията, Емил Юнаков-Аслан рязко забрави български и започна да гледа с недоумение към съдия Роглекова и в край на сметка заяви, че може и да не помни много добре.

Истинският смут настана, когато на скамейката застана 24-годишната Галя Миланова – бивша приятелка на убития и настояща (в онзи момент) на Каспъра.

Пред съда тя няколко пъти заяви, че не е била гадже с Митко и защити Каспъра.

Бяхме мъж и жена с Румен 4-5 години и живеехме при майка му. Той е много добър човек., всички го обичат в махалата. Не съм имала връзка с Митко. Виждала съм го предимно като съм ходила на гости при баба ми. Един ден той дойде и нападна бабата, аз видях от терасата. След като я бутна слязох и му казах да не ни закача, защото имам мъж и не искам да стават проблеми. Той ме удари със шамар и даже ми бутна обеците. Беше пиян и ни заплаши, че ще ни избие, защото има пистолет”, разказа Галя пред съда.

В досъдебното производство самата Галя е казала, че е била гадже с убития, преди да започне връзка с Каспъра. Сега обаче на няколко пъти отрече това свое твърдение.

В последствие заяви, че се е разделила с Румен-Каспъра, защото след убийството неговото семейство не я е искало.

Подобни показания даде и бабата на Галя, която представи историята почти по същия начин като внучката си.

Бащата на убития Митко обаче твърди, че синът му често ходил при бабата на Галя, когато са били гаджета и ѝ давал пари за лекарства. Тя обаче не го харесвала и не му давала внучката си за жена.

Следващите свидетели ще бъдат разпитани на 27 октомври.

Историята до скандала и убийството:

Жертвата Митко Иванов живеел и работел в чужбина преди инцидента и си бил дошъл в Пловдив за празниците. След като се прибрал, успял да се срещне с доста приятели, излизал с различни компании, забавлявал се. Преди това бил гадже с Галя, но се разделили. Тя често ходела на гости на баба си и там се засичали с Митко. В деня преди убийството, те отново се засекли, като той се ядосал и ударил и нея, и баба й. След това жената се оплакала на новия си приятел. Каспъра отишъл да търси сметка на съперника си и избухнал скандал.

Словесната разправия преминала във физически сблъсък, с размяна на удари и нанасяне на прободни рани с ножове.В един момент Каспър намушкал конкурента си във врата. Митко издъхнал преди линейката да дойде. Очевидно обаче жертвата също е проявила агресия, тъй като Каспър също е бил намушкан на няколко места с ножа. Той имал тежки рани по ръцете, краката и гърдите, в резултат на проникване с 10-сантиметров нож.