Хотелиерът Борис Христов, който е изправен на съд с обвинение, че е нанесъл лека телесна повреда на охранител в Стария град, твърди че процесът срещу него е твърде пресилен. Подсъдимият не отрича, че може да е „цапнал” служителя на общинска охрана, докато е бил силно афектиран, но смята, че всичко е преувеличено, защото в миналото е организирал множество протести срещу поставянето и функционирането на бариерата.

Спречкването  стана на 16-ти март 2023 година, когато клиент на 68-годишния хотелиер Борис Христов  пожелал да влезе с автомобила си в архитектурно-историческия резерват около 20.30 ч. Според прокуратурата, той бил без резервация или разрешение, заради което охранителят отказал достъп. Мъжът се обадил и повикал собственика на „Борис палас“, който се опитал да вдигне бариерата на ул. „Съборна“ на ръка, не успял, влязъл в кабинката на „Общинска охрана“ и нападнал в гръб общинския служител. Хотелиерът бе задържан за 24 часа, а по-късно прокуратурата се самосезира и образува производство.

Борис Христов не се признава за виновен и делото срещу него се гледа по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица. Днешното заседание бе отложено заради липса на съдебен заседател, а след него обвиняемият разказа пред журналисти и своята гледна точка:

Прокуратурата се самосезира след случая на пребит общински охранител в Пловдив

 

Отложиха делото срещу собственика на хотел в Стария град, пребил общински охранител

 

„В Стария град, заради пропусквателния режим, беше спрян мой клиент и подчертавам, че става въпрос за клиент, а не за мой приятел, който си е направил резервация за моя хотел, чрез секретарката си по телефона. Вечерта във въпросната вечер ми се обади секретарката на мъжа и сподели, че човекът не го пускат на бариерата на Стария град. Помолих да върна обаждане след малко и се обадих на бариерата. Вдигна ми господин, представих се и казах, че имам клиент, който седи там и моля да бъде допуснат, защото има резервация. Отговори ми се „няма да го пуснаа аз не можех да повярвам на очите и ушите си. Отново помолих и подчертах да бъдат изпълнени задълженията, защото портиерът е длъжен, на база нашите споразумения, да чекира моята лична карта, за да допусне клиента. Той отново каза, че категорично няма да го пусне и аз отвърнах, че ще отида на място.

Отидох на бариерата и му казах да пусне клиента, а той ми каза, че няма да го пусне, защото няма резервация. Аз му обясних, че той не е длъжен да има хартиен носител на резервацията, защото е направена по телефона. Човекът беше с малко дете, което е болно и седеше на задната седалка. Той пак отказа като каза „ходете пеша”, след което се спречкахме с думи. Може би в ръкомахането си може и да съм го докоснал, защото аз бях изпаднал в шок. Десен години водя битка за този начин на пропусквателен режим, направих и сдружение за всички работещи и живеещи там, за да се борим за тази несправедливост. Постигнахме някакви половинчати резултати и компромисното решение беше, с картите да се осигурява достъп”, разказа хотелиерът.

„Лично аз съм страдал и не са ме допускали да се прибера вкъщи, тъй като аз живея там. Срещу мен имаше определено настроение, защото водих протестите за тази бариера.

За случая не си спомням да съм го ударил като ръкомахах, но не е невъзможно да съм го цапнал. Тук нещата са съвсем съшити с бели конци. Аз ако го ударя, със сигурност ще пострада сериозно”, допълни Борис Христов.

„Арестувайки ме, преспах една вечер в полицията и това е основно, защото аз съм основоположник срещу протеста за тази бариера”, каза още той.

Борис Христов подчерта, че заради делото страда и бизнесът му, а откакто е сложена въпросната бариера клиентите значително са намалели.

Следващото заседание е насрочено за 21 март.

Целия разказ вижте във видеото: