Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Пазарджишкия окръжен, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо жена, издирвана с Европейска заповед за арест. Тя е издадена от европейски делегиран прокурор на ФРГ въз основа на заповед за задържане на съда в Мюнхен. 

С.Б. е издирвана за участие в организирана престъпна група, която е извършвала дейност на територията на различни европейски страни в периода от 2017 до 2019 г. В Европейската заповед за арест е посочено, че единият участник в престъпната група вероятно е член на италианската мафиотска организация „Ндрангета“. С. Б. участвала и в укриване на данъчни задължения на фирми при износ на автомобили в 21 случая. Германските закони предвиждат до 15 години лишаване от свобода за деянията, в които е обвинена С. Б.

Апелативният съд прие, че е налице опасност С. Б. да се укрие с оглед сдържащите се в Европейската заповед за арест данни за мащабите на престъпната дейност на територията на множество държави членки на ЕС в продължителен период от време; от високия общественоопасен резултат и предвид размера на причинените вреди, както и с оглед тежестта на предвиденото за този вид престъпление наказание.

Определението на Апелативния съд е окончателно.