През 2021 г. се наблюдава значително увеличение на измамни интернет обяви, привидно публикувани от чужди банки, най-вече френски банки, ,,предлагащи“ изгодни заеми. Това сигнализираха от Главна дирекция по борба с организираната престъпност.

Комуникацията с потенциалните жертви на измамата се води на български език първоначално чрез Messenger, а впоследствие през мобилни приложения за комуникация Whatsapp и Viber. Измамниците използват основно телефонни номера с телефонен код +33 (Франция), но са засичани и други, включително един български номер, предупреждават от ГДБОП.

Схемата е следната: От откликналите на обявите лица е изисквано да пратят снимки на свои документи за самоличност. Получавали са бланка на договор за заем, която е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят на измамниците. След уведомяване на кандидатстващите лица, че са одобрени, извършителите на измамите започват да искат от тях да направят неголеми банкови преводи към български банкови сметки, контролирани от измамниците, с основание ,,кандидатстване“, ,,нотариална такса“, ,,застраховка“ и др., за да им бъде отпуснат заемът. Не са изключение и преводи под подобни предлози и чрез ,,Western Union”, ,,Money Gram” и ,,EasyPay“.

В някой случаи дори жертвите били убеждавани да открият банкова сметка с активно електронно банкиране и издадена дебитна карта. Под предлог, че е необходимо дебитната карта и сметката да бъдат проверени дали отговарят на изискванията за усвояване на заема, данните за сметката и самата карта с ПИН код бивали изпращани чрез ,,DHL” в Бенин, Африка.

Получили контрол върху сметки и дебитните карти, извършителите ги използват за получаване на преводи от жертви на измамните обяви и за усвояване на средствата. В хода на чат комуникацията с потенциалните жертви на измамната схема измамниците се представят за директори и служители на чужди банки и изпращат снимки на чужди документи за самоличност, за да звучат по-убедително.

Експертите от отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП отново напомнят на българските граждани, както и на пребиваващите на наша територия лица, да проявяват изключителна бдителност при комуникацията си в интернет пространството и в никакъв случай да не предоставят лични данни.