Апелативен съд – Пловдив отмени решението на Хасковския окръжен съд, с което бе отказана екстрадиция на заподозрения в убийство турският полковник Мустафа Левент Гьокташ. Вместо това пловдивските магистрати постанови, че допускат екстрадиция на исканото лице. Гьокташ е с мярка „задържане под стража“ до предаването му на турската страна.

Припомняме, че турският полковник бе издирван с червена бюлетина от Интерпол за убийството на интелектуалеца и писател Неджип Хаблемитоглу.  Именно Гьокташ е главният заподозрян за смъртта на писателя, който беше застрелян пред дома си през декември 2002 година в Чанкая. 63-годишният обвиняем е бил подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1 септември обаче е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишният ден е обявен за издирване. Гьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специалните сили, а в момента е с действащи адвокатски права в Турция. 

Убийството на писателя е останало неразкрито в продължение на години, като властите мислят, че е извършено от членове на групата ФETO на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат срещу турския президент Ердоган през юли 2016 г.  Смята се също, че Мустафа Левент Гьокташ има участие като член на терористичната организация.

Смият Гьокташ в предходно заседание бе категоричен , че никога не е имал общо с Фетхуллах Гюлен. 

След като се запозна с документите по делото и изслуша страните днес, Апелативен съд – Пловдив прецени, че са налице предпоставки за допускане на екстрадиция спрямо Мустафа Левент Гьокташ . Молещата страна е изпълнила всички изисквания за изпращане на официална молба за екстрадиция и е предоставила всички необходими документи.

Не са споделени доводите на Хасковския окръжен съд  гласящи,  че ако лицето бъде екстрадирано в Турция, срещу него могат да бъдат допуснати нарушения, жестоко, нечовешко  и унизително отношение и има вероятност да бъде подложен на политически гонения. Според Пловдивския апелативен съд, Република Турция е дала достатъчно гаранции, че това няма да се случи и.  Според апелативните съдии деянието е криминално, а не с политически характер.

Апелативният съд допусна екстрадиция на обвиняемия само по обвинението за убийство, тъй като относно обвинението му за „членуване в организация, образувана за извършване на престъпление“ е изтекла давността за наказателното преследване по българските закони.

Решението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът в Пловдив остави в ареста турски полковник, заподозрян в убийство на известен писателГьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специалните сили

Пловдивският съд върна в ареста турски полковник, заподозрян в убийство на известен писател преди 20годиниТой бе издирван с червена бюлетина от Интерпол