Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд – Хасково и върна в ареста турският полковник Мустафа Левент Гьокташ , който бе под  „домашен арест“. Мгистратите оставиха без уважение молбата на същия за промяна на по-лека мярка за нетклонение. Делото пред Апелативния съд е образувано по протест на Хасковската окръжна прокуратура срещу мярката за неотклонение „домашен арест“ спрямо Гьокташ.

Турският полковник бе издирван с червена бюлетина от Интерпол за убийството на интелектуалеца и писател Неджип Хаблемитоглу.  Именно Гьокташ е главният заподозрян за смъртта на писателя, който беше застрелян пред дома си през декември 2002 година в Чанкая. 63-годишният обвиняем е бил подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1 септември обаче е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишният ден е обявен за издирване.Гьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специалните сили, а в момента е с действащи адвокатски права в Турция. 

Убийството на писателя е останало  неразкрито в продължение на години, като властите мислят, че е извършено от членове на групата ФETO на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат срещу турския президент Ердоган през юли 2016 г.  Смята се също, че Мустафа Левент Гьокташ има участие като член на терористичната организация.

Смият Гьокташ в предходно заседание бе категоричен , че никога не е имал общо с Фетхуллах Гюлен. 

След като се запозна с материалите по делото Апелативен съд – Пловдив прецени, че здравословно състояние на  Гьокташ  не е пречка да пребивава в условията на ареста и го остави с мярка „задържане под стража“.

За престъплението, в което е обвинен полковникът в родината му, се предвижда наказание доживотен затвор.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.

Съдът в Пловдив остави в ареста турски полковник, заподозрян в убийство на известен писателГьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специалните сили