Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „временно задържане за срок от 40 дни“ наложена от Хасковския окръжен съд на турския полковник Мустафа Левент Гьокташ. Той бе издирван с червена бюлетина от Интерпол за убийството на интелектуалеца и писател Неджип Хаблемитоглу. Именно Гьокташ е главният заподозрян за смъртта на писателя, който беше застрелян пред дома си през декември 2002 година. 63-годишният обвиняем е бил подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец. На 1 септември обаче е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като при проверката се оказало, че предишният ден е обявен за издирване

Гьокташ е пенсиониран полковник и член на командването на специалните сили, а в момента е с действащи адвокатски права в Турция. По време на делото стана ясно, че убийството на писателя е останало  неразкрито в продължение на години, като властите мислят, че е извършено от членове на групата ФETO на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат срещу турския президент Ердоган през юли 2016 г.  Смята се също, че Мустафа Левент Гьокташ има участие като член на терористичната организация.

Смият Гьокташ в днешното заседание бе категоричен , че никога не е имал общо с Фетхуллах Гюлен. Обвиняемият сподели на съда, че през 2009 година той и още близо 300 човека са задържани, защото са били натопени от ФЕТО. Така той излежава 5-годишна присъда.

Според защитника на обвиняемия- адвокат Иван Иванов клиентът му е бил набеден в това престъпление, заради политически причини и изиска от съда да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, а именно “домашен арест” или “парична гаранция".

След като изслуша исканията на страните и се запозна с документите по делото Апелативен съд – Пловдив прецени, че Хасковският окръжен съд обосновано и законосъобразно е взел мярка за неотклонение „временно задържане за срок от 40 дни“ спрямо турския гражданин.  В представените документи от прокуратурата са установени самоличността и гражданството на лицето, мястото и времето на извършването на престъплението, за което се издирва. По делото има данни, че лицето е преминало границата нелегално и това е достатъчно основание да се приеме, че сегашната му мярка е основателна, защото има опасност от укриване.

Затова съдът реши да го остави в ареста за 40 дни, които текат от датата на задържането му. В рамките на този срок турските власти трябва да изпратят заповед за екстрадацията на Гьокташ.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.