Джипът, от който младежи размятаха мачете в центъра на Пловдив е собственост на асеновградския бизнесмен Димитър Басамаков. Припомняме, че през 2016 г. Басамаков беше обвинен в това, че на 22 юли е направил опит умишлено да умъртви полицейски служител при изпълнение на службата му, като е стрелял по него в Асеновград. Бизнесменът първо извадил нож, а след това и стрелял по служителите на реда.

„Явно синът на Димитър Басамаков тръгва по стъпките на баща си, тъй като по същия начин като него размята нож и то посред бял ден, на оживено място, в центъра на Пловдив”, разказват читателите ни. Припомняме, че преди седмици с медията ни се свърза мъж, който разказа, че е бил засечен от джип, който по-късно стана ясно, че е бил шофиран от сина на Димитър Басамаков – Захари Басамаков.

През февруари 2021-а Захари, заедно с негов приятел бе задържан от пловдивската полиция след побой между шофьори на кръстовището ул. "Победа" с ул. "Сава Муткуров". Тогава стана ясно и че Басамаков-младши е регистриран за криминални прояви - шофиране под въздействие на наркотици.

Засеченият водач разказа, че се е движил по бул. „Източен” с автомобила си и е искал да направи ляв завой в посока кръговото на Водната палата по бул. „Марица – Юг”. Дал е светлинен сигнал ляв мигач и е тръгнал, като в този момент е бил засечен от джип от марката нисан, в който са пътували въпросните младежи.

Когато това се е случило мъжът е натиснал клаксона, за да сигнализира към шофьора на джипа, че извършва нередност, но младежът необезпокоено потеглил към кръговото на Водната палата. Малко след това мъжът ги настигнал с автомобила си и видял, че пасажерът от дясната страна на прозореца изкарва нож „мачете” и започва да го размахва.

След като размята ножа известно време, младежът се прибира и джипа потегля. Мъжът  предостави видео от случката, което предостави до медията ни. Според него младежите не са били в адекватно състояние и са били опасни на пътя.

Медията ни научи, че автомобилът е собственост на Димитър Басамаков, който през 2016-та година се опита умишлено да умъртви полицай. Тогава униформените отишли в дома му по сигнал на негови близки, че Басамаков не е в добро психическо състояние. Имал параноя, че някой го преследва и иска да го убие. Според запознати мъжът злоупотребявал и с упойващи вещества. 

Тогава Басамаков обаче не се предаде доброволно, а оказ яростна съпротива. Впоследствие се оказало, че той е стрелял по полицаите с Макаров със заличени номера. Открити бяха и два пълнителя с по 7 патрона във всеки, а при претърсване на дома му бяха иззети над 70 бойни патрона, арбалет и харпун, а също канабис и бял прах.

Повече вижте тук:

Асеновградчанин от богат род е арестуван за боя между шофьори на моста на ГерджикаТова е 28-годишният Захари Басамаков

Абсурд! Младежи размятат мачете от джип в ПловдивПреди това шофьорът засякъл с автомобила си друг водач

Адвокатите на Басамаков: Полицаите са били цивилни и той е решил, че ще го отвлекатЙордан Давчев заяви, че бизнесменът е изкупителна жертва, прокуратурата го контрира

Басамаков - младши имал страхова невроза, стоял в дома си въоръжен с харпун!Асеновградският бизнесмен остава в ареста