Обвинението срещу Димитър Басамаков е абсолютно неоснователно. Той не е искал да убие полицаите. Стрелял е, защото е смятал, че ще го отвлекат! Така Илияна Рангелова, адвокат на асеновградския бизнесмен, който преди седмица бе арестуван за стрелба срещу полицай, постави под съмнение действията на прокуратурата. 

Инцидентът стана на 22 юли, когато цивилни полицейски служители отиват до дома на Басамаков да го отведат в психиатрично заведение. Няколко седмици по-рано бащата му Захари Басамаков е поискал от прокуратурата Димитър да бъде освидетелстван, тъй като от известно време се дължал неадекватно. Адвокат Рангелова разкри и размерите на проблема-Басамаков младши злоупотребявал със сънотровни и болкоуспокояващи, тъй като имал силни болки в ръката след претърпяна катастрофа, също така пиел алкохол и вземал забранени вещества. Тъй като очевидно не му влияели достатъчно, той постепенно увеличавал дозата, което довело до пристъпи на параноя. Басамаков халюцинирал, развил мания за подслушване, споделял с близките си , че трима души искат да го убия. Страхувал се и да не бъде отвлечен. 

Настроенията му варирали от апатия до еуфория, а нощем не можел да спи от страх, барикадирал вратата си и стоял в засада с харпун. Не допускал никого до себе си, дори сина си. виждал се единствено с приятелката си Стоянка. Точно нея полицаите решили да използват като примамка в деня, в който е трябвало да го отведат в болницата. Те се опитали да го изведат от дома му, тъй като били наясно че в къщата му има арбалет, харпун, ножове , а вероятно и огнестрелно оръжие. 

Басамаков излязъл, но когато видял двамата мъже, които приближават към него, побягнал обратно към вътрешността. Според адвоката , служителите не са се легитимирали. Басамаков се разкрещял: "Вие не сте полицаи! Искате да ме убиете", твърди очевидец, което според прокурорът от Апелативна Андрей Атанасов доказва, че ченгетата са му се представили. В крайна сметка бизнесменът произвежда изстрел, който рикошира в тавана. "Той е видял срещу себе си две яки мутроподобни момчета и е решил, че искат да го отвлекат, заяви Рангелова. Другият адвокат на Басамаков - Йордан Давчев, заяви че "Басамакон е изкупителна жертва на непрофесионалната акция на полицията, глупостта на полицаите и техните началници". 

В тази връзка зам. окръжният прокурор Галин Гавраилов коментира, че полицаите са действали изключително професионално, спазили са процедурата. "Всъщност, полицаите не отиват да задържат лице. Полицаите отиват, за да отработят преписка, която е по закона за здравето. В резултат на неговите агресивни действия и изваждането на незаконно оръжие с последвала стрелба, се стига до неговото задържане. Квалификациите, които си позволява защитата на бизнесмена, са за сметка на защитата - било то интелектуална, било чисто в юридически контекст. Те не касаят действията на полицията, нито действията на прокуратурата. Ако адвокатът има претенции към действията на полицията си има надлежен ред" коментира Гавраилов. 

Басамаков поиска по-лека мярка и каза, че съжалява. Апелативният съдия Васил Гатов обаче потвърди решението на Окръжния съд и остави стрелеца в ареста. Предстои прокуратурата да му назначи психиатрична експертиза и ако тя покаже, че асеновградчанина има психично заболяване, той ще бъде настанен в лечебно заведение. 

TrafficNews.bg