77-годишният маратонец и участник в поклонническия поход Коста Янков фатално сбъркал и влязъл вместо в селската църква в намиращата се на 50 метра от нея къща на Димитър Азманов  в нощта срещу 29 юли.  Нейният стопанин пък се връщал точно тогава от запой и както винаги на пияна глава бил твърде агресивен към неочаквания посетител, когато приел за крадец.

Резултатът е зверски побой в тъмното, първо с юмруци и ритници, а след това и с попадналата му под ръка сопа. Агресията на тежащия близо сто кила 46-годишен мъж се стоварила върху далеч по-слабия физически възрастен мъж, който буквално издъхнал от многобройните травми. 

Така изглежда историята на бруталното убийство на бай Коста, което беше разплетено за броени дни от полицията и прокуратурата в Перник, която очаква още тази седмица властите в Хърватия да екстрадират заловения при опит да влезе от Словения Азманов, за когото миналата неделя била издадена европейска заповед за задържане.

Димитър кацнал първо в Италия, където вече 15 години си вадел хляба като тираджия, но после решил, че там по-лесно и бързо ще го открият. Затова и потеглил към Балканите, но сметките му да се укрие се оказали без кръчмар.

Азманов по принцип се прибирал много рядко в България. Още по-рядко навестявал майка си, която живеела в къщата в Дрен.  За зла участ точно в нощта срещу 29 юли Димитър бил в селския дом, а страстта му към чашката го завела на купон с приятели.

Мъжът имал и преди е имал проблеми с полицията от участие в побои до шофиране пиян, но така и не успял да се пребори със зависимостта си от алкохола.

Повечето бели ги правел, когато бил на градус, както се случило и при сблъсъка му с объркания и недовиждащ бай Коста, който  изобщо не успял да обясни, че всъщност търси групата поклонници, които трябвало да пренощуват в селската църква.

Защо майката на Димитър не е успяла да спре зверския побой и защо неговият съсед безропотно е склонил да качат в колата му трупа и да го изхвърлят край пътя са въпроси, на които хората в Дрен още нямат отговор.

Какво още разказаха разследващите и местните вижте във видеото:

 

Тираджията Димитър пребил до смърт поклонника бай КостаМъжът налитал на бой, когато си пийнел, като млад се забъркал в изнасилване