Димитър Азманов е пребил до смърт 77-годишния Коста Янков, който беше намерен мъртъв по време на поклонническия поход „Светия път” от Велико Търново до Рилския манастир, научи TrafficNews.

Както вече съобщи прокуратурата в Перник убиецът е задържан в Хърватия, където е избягал след престъплението и предстои да бъде екстрадиран у нас.

46-годишният Димитър 15 години си вадел хляба като шофьор на камион в Италия. Прибирал се много рядко в България, защото бил разведен. Бившата му жена живеела с детето им в Радомир.

След като се пенсионирали родителите на Азманов се установили за постоянно в къщата в Дрен, където е станало убийството рано сутринта на 29 юли. По това време там били майката на Димитър и 10-годишната му дъщеря.

Николай Цветков, говорител на Окръжна прокуратура Перник, обясни по-рано, че е имало свидетели на зверския побой, които обаче не са се намесили. 

„Митко отдавна има проблеми с чашката, а пийне ли винаги го избива на скандали и разправии”, разказаха съседи от Дрен. Според тях в младите си години убиецът бил обвинен за изнасилване, често са забърквал в побои и скандали.

Във фаталната сутрин Димитър бил солидно почерпен заради приключил по малките часове запой с приятели. Именно затова налетял да бие влезлия в двора бай Коста, който заради влошеното си зрение мислел, че това е селската църква.

Димитър изобщо не изслушал обясненията на възрастния поклонник и започнал да го налага с юмруци и ритници, докато той не издъхнал.

Убиецът повикал свой съсед, който работи като строител в София, да пренесат с колата му трупа до пътя извън селото. Съучастникът в престъплението по-късно е направил пълни признания пред полицията. 

Трагедията е шокирала всички жители на Дрен.

“От една седмица не съм спал заради всички тези неща. Сядам да ям и пред очите ми е тялото на човека”, коментира пред TrafficNews кметът на селото Пламен Рударски. Днес полицията и прокуратурата ще дадат брифинг с подробности за разплетеното убийство на Коста Янков, който е сред най-известните маратонци у нас.

Хванаха убиеца на поклонника бай Коста! Избягал в Хърватия със самолетЗадържаният 49-годишен бивш гурбетчия бил пиян и помислил, че Янков е крадец и го пребил до смърт