До края на юни тази година регистрираните телефонни измами са 406, спрямо 380 за същия период на 2016 година. Около 7% е повишаването.

Това каза вътрешният министър Валентин Радев в отговор на въпрос относно мерките за противодействие на ало- измамите, предава „Фокус“.

„Разкрити са 61 престъпления или 15.2% от регистрираните за периода спрямо 27 за миналата година. Налице е увеличение при разкриваемостта с малко над 7- 8%“, обясни той и допълни, че са установени 47 лица, извършители на такива престъпления спрямо 19 за същия период на миналата година.

„МВР не води официална статистика за инкриминираните суми, но по приблизителни данни причинените имуществени вреди през 2017 година надхвърлят 2,8 млн. лева“, посочи вътрешният министър. По думите му единичните суми, с които са ощетени гражданите, варират от няколко стотин до няколко десетки хиляди лева. „Измамата е на второ място по разпространение след кражбата. През последните години особена актуалност придобиха телефонните измами“, коментира Валентин Радев. „Тези престъпления представляват около 30% от регистрираните измами. Това са престъпления с висока финансова, морална и финансова вреда за жертвите, които са предимно възрастни хора“, посочи той. „Основната тенденция е миграция на контингента на територията на Румъния“, обясни министърът и допълни, че са налице данни за извършвани измами на територията на Сърбия с български сим карти.

„Налична е информация за движение на лице от криминалния контингент по линия на Българското Черноморие, откъдето извършват престъпна дейност, възползвайки се от натовареността на курортите с туристи“, коментира Валентин Радев. „До средата на юли 2017 година съвместно с 10 областни дирекции на МВР са проведени 13 полицейски операции за противодействие на телефонните измами“, каза още той.