Делото срещу Мария Димитрова-Карахристева, сочена за "убийца на нефилими", приключи на първа инстанция близо 2 години и половина след катастрофата. Преди минути Пловдивският окръжен съд я призна за виновна за нанасяне на три средни телесни повреди по непредпазливост, в следствие на нарушаване на Закона за движение по пътищата.

Наказанието, което магистратите и определиха е 2 години и 6 месеца условно лишаване от свобода, с 4 години изпитателен срок. По този начин съдът я призна за невинна в това да е причинила средните телесни повреди умишлено, поради което я оправда по първоначално повдигнатото й обвинение. В пледоариите си прокурор Георги Пенев настоя Мария Димитрова-Карахристева да бъде оправдана, че умишлено е блъснала младата лекарка, като според него действията ѝ са неумишлени.

Със същото определение се отнема и шофьорската книжка на подсъдимата за срок от 4 години.

В съдебната зала беше разпитан вещото лице изготвил автотехническата експертиза, като той каза, че Мария Димитрова-Карахристева е отклонила автомобила, но не е увеличила скоростта преди да блъсне Петя Аргирова на пешеходната пътека.

Настоящото решение на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Пловдив в 15-дневен срок.

Делото срещу „убийцата на нефилими” на финала, приеха и последната експертизаИзготвянето на комплексна оценка на обвиняемата се проточи повече от 9 месеца

Как се стигна до инцидента?

На 30 юни 2021 година 31-годишната пловдивчанка Петя Аргирова беше блъсната от джип "Волво“ на пешеходна пътека на булевард „Пещерско шосе”, като според очевидци шофьорката я е гонила с автомобила си и нарочно я е блъснала. Тогава свидетели на произшествието разказаха, че Мария се е държала неадекватно, като нарочила жертвата си за "нефилим" и крещяла, че ще ги убива. 

Веднага след катастрофата, очевидците споделиха пред TrafficNews, че водачката на джипа гледа безучастно пострадалото момиче. 

Петя е лекар и работи в Инфекциозна клиника. По време на инцидента е бързала за болницата, защото майка ѝ не била добре.

Според данни на прокуратурата, на 30 юни 2021 г. Мария посетила магазини в Пловдив, след което се качила в автомобила си и потеглила по бул. „Пещерско шосе“. По това време Петя  се намирала на пешеходна пътека на булеварда. Въпреки че я видяла, шофьорката  отклонила колата и нарочно преминала в платното за насрещно движение, без да намаля скоростта.

От удара, младата лекарка се превъртяла и паднала на тротоара. Мария продължила движението си още няколко метра и спряла. 

48-годишната шофьорка е била тествана за алкохол и наркотици, като пробите й били отрицателни. Пострадалата е била откарана в болница и е установено, че е получила средни телесни повреди.

Разпитаха и последния свидетел от ПТП-то с блъснат „нефилим”, вижда ли се края на делото?Трета арбитражна експертиза ще решава вменяема ли е Мария Димитрова-Карахристева

Делото срещу "убийцата на нефилими" забуксува, изходът - задънена улицаТрета експертна комисия ще решава дали Мария Димитрова-Карахристева е вменяема

Съзнавала ли е какво прави "убийцата на нефилими" или е невменяема?Това беше основния въпрос, който се разискваше днес в съдебната зала