Делото срещу Мария Димитрова-Карахристева тотално забуксува, а изходът от процеса изглежда все по-далеч и все по-неясен. 48-годишната Мария е изправена на съд затова, че е нарушила правилата за движение по пътищата и умишлено е причинила средна телесна повреда на младата лекарка Петя Аргирова. Катастрофата стана на 30 юни 2021г. на булевард „Пещерско шосе”, където шофьорката нарочно блъснала 31-годишната Петя Аргирова, а след това обвиняемата се е държала неадекватно, като нарочила жертвата си "нефилим".

В днешното заседание беше изслушана и приета повторна експертна съдебно-психиатрична и психологична експертиза. Предвид желанието на адвоката на Мария – Стефан Левашки становището на вещите лица беше изслушано при закрити врата, заради разгласяване на интимни подробности от личния живот на подсъдимата.

Припомняме, че още след края на първото насрочено заседание по делото, адвокатът на Мария сподели пред журналисти, че престъплението не е умишлено и тя е била в „особено психично състояние” по време на инцидента. Тогава адвокат Левашки допълни, че съдебно-медицинската експертиза не е обективна, защото е направена почти 7 месеца след инцидента.

Според всички очевидци на катастрофата обаче, шофьорката нарочно е блъснала пресичащата на пешеходна пътека Петя Аргирова, като я е наричала „нефилим”, „сатанинско изчадие” и други подобни и е крещяла, че ще убива нефилими и затова нарочно я е избрала да я блъсне.

Предвид двете коренно различни оценки от експертизите, държавното и частното обвинение поискаха от съда назначаването на трета – арбитражна експертиза, от която да се вземе заключително решение относно състоянието на Мария Димитрова-Карахристева.

Съдия Силвия Цанкова сметна искането за основателно, като в мотивите си изтъкна, че магистратите не могат да определят на кое от двете експертни становища да се даде предимство. Така, с оглед окончателната оценка за психолого-психиатричния статус на обвиняемата, ще бъде извършена нова експертна оценка, която ще бъде изслушана в следващо заседание. В новата изследване ще има и вещо лице - рентгенлог както и невролог, т.е. в новата  комплексната експертиза ще участват двама съдебни психиатри, един  психолог, невролог и рентгенолог. Те ще бъдат определени от съответните ръководители на катедри в УМБАЛ „Свети Георги” извън тези, които са участвали досега.

Следващото заседание е насрочено за 29 март 2023 г.

Назначиха нова психиатрична експертиза на „убийцата на нефилими”Свидетели искат присъда за опит за предумишлено убийство

Съзнавала ли е какво прави "убийцата на нефилими" или е невменяема?Това беше основния въпрос, който се разискваше днес в съдебната зала

Как се стигна до инцидента?

На 30 юни миналата година 31-годишната пловдивчанка Петя Аргирова беше блъсната от джип "Волво“ на пешеходна пътека на булевард „Пещерско шосе”, като според очевидци шофьорката я е гонила с автомобила си и нарочно я е блъснала. Тогава свидетели на произшествието разказаха, че Мария се е държала неадекватно, като нарочила жертвата си за "нефилим" и крещяла, че ще ги убива. 

Веднага след катастрофата, очевидците споделиха пред TrafficNews, че водачката на джипа гледа безучастно пострадалото момиче. 

Петя е лекар и работи в Инфекциозна клиника. По време на инцидента е бързала за болницата, защото майка и не била добре.

Според данни на прокуратурата, на 30 юни 2021 г. Мария посетила магазини в Пловдив, след което се качила в автомобила си и потеглила по бул. „Пещерско шосе“. По това време Петя  се намирала на пешеходна пътека на булеварда. Въпреки че я видяла, шофьорката  отклонила колата и нарочно преминала в платното за насрещно движение, без да намаля скоростта.

От удара, младата лекарка се превъртяла и паднала на тротоара. Мария продължила движението си още няколко метра и спряла. 

48-годишната шофьорка е била тествана за алкохол и наркотици, като пробите й били отрицателни. Пострадалата е била откарана в болница и е установено, че е получила средни телесни повреди.

"Убийцата на нефилими" е била в "особено психично състояние", когато блъсна млада лекаркаМария Карахристева ще признае фактите и обстоятелствата по време на катастрофата, но не и вината си