Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 3 жени и двама мъже за това, че в съучастие извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. На всичкото отгоре деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицейски служители, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Единият от петимата хулигани - 43-годишният Асен, е извършил деянието при условията на опасен рецидив.

Асен бил осъждан общо 11 пъти, като в момента е с взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“ .

На 11 април 2017 г. в Пловдив, в дежурната на ОД на МВР-Пловдив е бил получен сигнал за инцидент – сбиване. Трима полицейски служители били изпратени на посочения адрес, като пред къщата чакали двама свидетели, които обяснили, че в дома им влязъл Асен, който ги нападнал безпричинно и започнал да им нанася удари по тялото.

Служителите на МВР извършили проверка, след което отишли в дома на обвиняемия, който бил наблизо. Те влезли в двора на къщата, легитимирали се и попитали Асен какво се е случило. Полицейските служители поискали и да представи документ за самоличност. Асен не го сторил. Започнал да ги обижда, извикал им: „Изчезвайте“, след което хвърлил срещу тях брадва.

Пред къщата му се събрали хора. Асен съобщил, че ще отиде с полицаите в районното управление, излязъл от двора и направил опит да избяга, но бил задържан от служителите на МВР. В същото време от насъбралите се хора на улицата се отделили обвиняемите Александър и Лиляна, които започнали да бутат полицаите, за да помогнат на Асен да избяга. Обвиняемите Янка и Николинка също опитали да възпрепятстват полицейските служители да задържат Асен. Служителите на МВР ги задържали и отвели в районното управление.

Поведението и действията на петимата обвиняеми силно възмутили присъстващите на инцидента свидетели.