Служители на Агенцията за държавна финансова инспекция са влезли в Бюрото по защита към главния прокурор, съобщава БНТ. По информация на обществената телевизия проверяват документи за разходи по дейността на бюрото.

Това се случва на фона на дебатите във Висшия съдебен съвет, който обсъжда дали да започне дисциплинарно производство за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. В парламента днес също се заговори за прекратяване на мандата на Гешев, каквото искане направи групата на "Демократична България" и получи подкрепа от "Изправи се БГ! Ние идваме".

До момента главният прокурор единствен счита, че няма проблем в работата на Бюрото по защита. Само той е пратил положително становище по темата в Конституционния съд, който бе сезиран от президента Румен Радев срещу текстове от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор и получава полицейски правомощия.