Четиримата лихвари, обвинени в крупен престъпен заговор за източване на банкови сметки, ще обжалват наложената им мярка неоклонение гаранция по отношение на нейния рамер. Припомняме, че Специализраният съд наложи баснословни гаранции, като освободи собственика на заложна къща "Фокс" Иван Бистрашки срещу 100 000 лева, а другият обвиняем Владимир Коцоянис - Гърчето срещу 150 000 лева. На другите двама задържани при акцията - Георги Мирчев и Васил се "размина" само с 80 000 лв. 

Четиримата разполагат със законоустановен срок, в който трябва да внесат парите за гаранциите си, ала към този момент никой от тях не иска да плаща огромните суми. Адвокат Стефан Левашки, който е защитник на трима от заловените при спецакцията на БОП, вече е внесал документите, с които ще обжалва наложените парични гаранции, като ще поиска размерът им да бъде съществено намален. 

Предстои в закрито заседание Специализираният съд да разгледа искането и да прецени дали да измени така наложената мярка.

Припомняме, че специализираната прокуратура светкавино повдигна обвинения на четирима пловдивчани, участвали в престъпен сговор за изработване и използване на скимиращи устройства за събиране на информация от кредитни и дебитни карти и изготвяне на фалшиви карти за теглене на пари от чужди банкови сметки. Иван Бистрашки, Владимир Коцоянис - Гърчето,  Георги Мирчев и Васил Иванов бяха задържани миналата седмица при акция на ГД БОП, за която съобщи TrafficNews.bg

БОП удари заложна къща в Пловдив, четирима лихвари са отведени с белезници СНИМКИАкцията е заради серия измами под тепетата

Събраните до момента доказателства сочат, че участниците са действали от януари 2017 г. За целта, недалеч от Пловдив, оборудвали свой „производствен цех“ с напълно затворен цикъл. На 13 юли 2018 г., при операцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура по задържането им, на въпросния адрес са открити компютри с програми за обработка и съхранение на информация, изтеглена неправомерно от банкови карти, пластики, лайсни с микрокамери и захранващи батерии за събиране на данни, слотове и клавиатури за банкомати, ПОС-терминали с батерии, платки с различни накрайници и множество други веществени доказателства.

В същото помещение, което е собственост на Коцоянис,  са открити и голямо количество български и чужди документи (паспорти, лични карти, талони за автомобили, бланки на визи и стикери). по данни на TrafficNews са намерени около 150 паспорта. Открити са и заготовки за лични документи, без нанесени на тях имена и други данни, както и без поставени снимки.

По време на операцията са претърсени общо 8 адреса в Пловдивско, както и автомобили.  Назначени са множество експертизи, които да очертаят границите на престъпната дейност.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на четиримата са наложени парични гаранции, съответно от 150 000 лв.за Коцоянис, 100 000 лв. за Бистрашки, а на другите двама – по 70 000 лева. Според адвокат Стефан Левашки, който защитава   един от задържаните, поисканите гаранции са рекордни и ще бъдат обжалвани. 

МВР разпространи снимки и кадри от акцията на БОП в Пловдив, при която бе разкрит цех за производство на фалшиви картиГрупата била под наблюдение от година и половина