Бившият управител на Онкото д-р Красимир Вальов вече е подсъдим по делото, заведено срещу него след закупуването на томограф на завишена цена. Днес бе проведено разпоредителното заседание, на което бе решено делото да се проведе по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица. 

Адвокатът на Вальов - Пламен Вълканов настоя делото да бъде прекратено, а обвинителният акт - върнат на прокуратурата, тъй като имало разминаване между сумата описана от обвинението и цената на сделката. Окръжен съд обаче отказа да върне обвинителния акт.

Адвокатът поиска назначаване на икономическа експертиза, която да определи точната пазарна цена на закупения 32-срезов компютърен томограф, тъй като такава експертиза не е имало на досъдебното производство. Също така бе поискано към делото да бъде приложен анекс, към договора за закупуване на томографа, според който е трябвало да бъде доставена още една глава за апарата и също е регламентирано 3- годишно обслужване. 

Срещу Красимир  Вальов е повдигнато обвинение в това, че на 31 август 2016 г., като управител на КОЦ - Пловдив, не е положил достатъчно грижи за възложената му работа, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, е открил обществена поръчка с предмет: „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ – Пловдив ЕООД“ с прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС. Поръчката завършила със сключването на договор, въз основа на който бил доставен томографа, струващ 898 000 лева без ДДС. договът е сключен не с производителя на апарата- "Сименс", а с фирмата "Меркурий Комерсиал". Според прокуратурата щетите, които е претърпяло Онкото са на стойност 405 000 лева без ДДС. Това е разликата между пазарната цена на томографа и стойността на договора. Обвинението е по чл. 219 ал. 4 като предвиденото наказание е до 5 години лишаване от свобода. 

В тридневен срок Вальов  има право да обжалват днешното решение пред Апелативен съд. Нито той, нито адвокатът му пожелаха да коментират обвинението.

Шефът на Онкото д-р Красимир Вальов подаде оставка! Сълзи в залата на Общинския съвет СНИМКИ+ВИДЕОТотев: Превърнахме политиката в медийна политика - уволняваме чрез медиите

Припомняме, че  в Медицинския одит са описани фрапиращи нарушения в Онкото, като здравният министър Петър Москов се обяви за смяна на ръководството. Той изпрати писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на Общински съвет в града Савина Петкова с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; да се въведе постоянен контрол на качеството на работата.

Докладът на Медицински одит вече е изпратен в Главна прокуратура.

В същото време, министърът отне лекарските права на 75-годишния патолог д-р Петко Маслев, след като излезе доклада на Медицинския одит на здравното министерство. Това се случва след разследването на „Господари на ефира”, което показа, че в лечебното заведение са извършвани ненужни операции и са премахвани здрави органи на пациенти.

Това се случва въпреки доклада на медицинският ДАНС, който е открил фрапиращи нарушения в пловдивския онкодиспансер.

В констатациите е записано, че 51% от поставените от патолога диагнози през тази година се разминават с извършените ревизии на изследванията след операциите.

Съвпаденията в диагнозите за 2016 година са само 13%, пише още в констатацията на експертите от Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

При тези данни Прокуратурата трябва да даде отговор на въпроса на колко пациенти са направени ненужни операции.