Задържаният шеф на НОИ в Силистра Милен Пенчев държал вкъщи досиетата на хора, на които издавал документи, че са работили като миньори. Той и арестуваната групичка около него вземали дебитните карти на “клиентите”, за да теглят от тях комисионите си.

Схемата действала от няколко години, чрез нея хора с минимален стаж получавали документи, че са работили като миньори например. Така започвали да получават максимална пенсия. Посредници набирали кандидатите за големи пари след края на трудовия стаж и ги свързвали със служителите в НОИ. При издаването на дебитната карта, по която ще се превеждат парите, чиновниците я задържали.

След това започвали да теглят от нея комисионната си в продължение на няколко месеца, например до 10 хил. лв., и я връщали на този, когото са уредили с пенсия на миньор. Още не се знае с колко е ощетена хазната заради престъпната дейност на чиновниците от НОИ. Предполага се, че сумата е над 1 млн. лева, коментират разследващи пред "24 часа".

Разпитват се и пенсионерите менте, които са се възползвали от схемата. Проверява се къде и дали са работили. Разработката за източването на НОИ в Силистра започнала преди няколко месеца. Разследващите изчакали с арестите, защото скоро там беше проведена друга операция - за фалшивите ТЕЛК решения и инвалидните пенсии. Тогава дейността на служителите от НОИ затихнала, но след това отново започнали с издаването на документи за фалшив стаж. 

По време на операцията е претърсен и домът на директора на НОИ в Силистра Милен Пенчев. Там разследващите открили досиета на “клиенти” на осигурителния институт в града, които са уреждани с фалшив стаж.

Спецакция Прокуратата провежда операция по източване на НОИ, в София също тече



Пенчев, който е баща на тийн сензацията Тита е несменяем шеф на НОИ в Силистра от 2012 г. насам. Преди това беше зам.-кмет на областния град с ресор “Финанси” в екипа на тогавашния градоначалник Иво Андонов.

Тогава община Силистра имаше дефицит от 12 млн. лв. По времето на Пенчев като зам.-кмет бяха натрупани над 1 млн. лв. дългове към една от фирмите за събиране на смет. Служителите не бяха получавали заплати с месеци, а градът беше заринат от боклуци.

Според биографията на Пенчев той има две висши образования - икономика и публична администрация. Той е и сред основателите на ВМРО в Силистра. Преди да стане зам.-кмет през 2006 г., е бил ревизор в НАП и шеф на дирекция в областната администрация. 

Татето на Тита – от ревизор, през зам.-кмет, шеф на НОИ… до арестаСрещу 10 бона той осигурявал документи за миньорски пенсии - таванът

През 2011 г. Милен Пенчев беше кандидат за кмет на Силистра от ВМРО. Сега освен директор на НОИ в града е и общински съветник от Социалдемократическата партия, но гласува с ГЕРБ в местния парламент. В декларацията си пред КПКОНПИ Милен Пенчев е посочил само дългове - ипотечен и потребителски кредит за над 100 хил. лв.