Арестуваният днес Милен Пенчев, шеф на осигурителния институт в Силистра, е заподозрян в извършването на измама с трудов стаж и осигуряване на пенсии на лица, които нямат такъв.

Схемата

Измамата е била с цел осигуряване на миньорски пенсии срещу 10 000 лв. Като разследващите открили про обиските задържана дебитна карта на кандидат, докато не изплати парите за услугата.

Спецакция Прокуратата провежда операция по източване на НОИ, в София също тече

Кой е Милен Пенчев? 

Мъжът има две висши образования – икономика и публична администрация.

Освен че е баща на певицата Тита, той от 7 години е директор на НОИ в Силистра, като преди това е бил зам.-кмет по финансовите въпроси в екипа на бившия градоначалник Иво Андонов.

Именно тогава общината е оставена с дефицит от над 12 милиона лева, като са натрупани и огромни задължения към една от фирмите, ангажирани със сметопочистването и сметоизвозване на града – над 1 млн. лв. към "Синева".

Служителите пък протестираха, след като не бяха получавали с месеци заплатите си и оцеляваха с аванси от по 100 лева. А Силистра потъна в боклуци, защото нямаше пари за гориво за камионите.

Кариера

Пенчев е сред основателите на ВМРО в Силистра и региона. Преди да стане зам.-кмет през 2006-та година, е бил ревизор в НАП и директор на дирекция в областната администрация.

През 2011-та година бе кандидат за кмет на Силистра, издигнат от воеводите.

Той бе и президент на бившия футболен "Доростол", като по време на неговото управление, силистренският тим бе сред кандидатите за влизане в "А" група, пише "24 часа".

Бащата на Тита – задържан в Силистра. С него в ареста са още десетимаАкцията на спецпокуратурата и полицията продължава и в момента