Специализираната прокуратура и ГДБОП провеждат операция в Силистра и София срещу група, занимаваща се с източване на бюджета на НОИ, обяви пред Нова тв зам. главният прокурор Иван Гешев.

"Преди около час започна операция, касаеща група, занимаваща се с източване на бюджета и в частност бюджета на НОИ. Акция се провежда и в София. Провеждат се действия по разследване, по претърсване на адреси. Събиране на доказателства.
Към момента, доколкото ми е известно, няма задържани лица. Единственото, което мога да потвърдя е, че се извършват действия в дома на бащата на певица", заяви Гешев и уточни, че не може да потвърди дали става въпрос за бащата на певицата Тита, тъй като не следи нейното творчество.

По думите му лицето, срещу които са предприети тези действия е директор на НОИ, именно бащата на нашумялата тийн певица е директор на поделението на осигурителния институт в града.

Той обясни, че групата се е занимавала от години с издаването на неистински документи за трудов стаж например в мина, с които хора с минимален или никакъв стаж се пенсионират и получават максимална пенсия.

"Задържа се дебитната карта, по която се получава пенсията, докато представител на групата не изтегли 10 хил лв., колкото струва услугата", обясни зам. главният прокурор.

"Потърпевша е държавата и всички български граждани, защото се източва бюджетът на НОИ и тези пари не отиват у хора,които наистина са работили", добави той.