Терористичната клетка, отговорна за атентатите в Испания, е подготвяла "един или няколко атентата" в Барселона със 120 газови бутилки, намерени в къща в намиращия се на 200 км югозападно град Алканар, съобщи днес полицията.

"Започва да ни става ясно, че това е мястото, където са се приготвяли експлозиви за извършването на един или няколко атентата в Барселона", каза началникът на каталунската полиция Хосеп Луис Траперо, цитиран от „Франс прес”.

През последните дни се лансира версията, че взрив във „фабриката за бомби” на джихадистите ги е отказал от по-голям атентат и затова са прибегнали до атаката на пешеходна зона с товарен автомобил, при която загинаха 13 души. Повечето от заподозрените бяха ликвидирани при опит за втора атака или са в ареста.

Сред известните на полицията терористи на свобода остава само Юнес Абуякуб. Майка му използва медиите, за да го призове да се предаде. „Нека да отиде в полицията, нека се предаде. По-добре да отиде в затвора, отколкото да умре“, заяви тя по време на мюсюлмански протест срещу тероризма в градчето Рипол, разположено северно от Барселона.