Трима българи – двама мъже и жена – получиха обвинение в углавно престъпление, след като бяха заловени да се опитват с фалшиви документи да си извадят шофьорски книжки в Нейпълс, Флорида. Те са използвали недействителна адресна регистрация в окръг Колиър, Флорида, за да кандидатстват за шофьорска книжка в Департамента по моторните превозни средства на Флорида (DMW), съобщи шерифската служба на окръга.

Пламен Димитров Ненков (55), Бисер Емилов Попов (52) и Катя Иванова Ненкова (51) ще отговарят по обвинения в подаване на невярна информация за получаване на книжка и в неверни твърдения в декларация.

Тримата са откарани в местния арест, а след това Попов е пуснат под гаранция, предаде bg-voice.

Ненкови разказали пред полицията, че са женени и са имигрирали от България в Аризона. Двамата се признали, че не живеят на адреса в окръг Колиър, който предоставили когато кандидатствали за шофьорска книжка. Попов не е свързан с тях, но е използвал същия метод, за да вземе книжка, твърди полицията.

Схемата с фалшивите книжки се оказва още по-дълбока, защото тримата веднага са употребили новополучените си чрез измама книжки, за да добият Клас А лиценз за управление на товарни автомобили (CDL).

Според детективите много хора решават да си вадят книжки във Флорида, защото там курсовете са по-евтини, отколкото в другите щати, а процедурата по-лесна.

От полицията добавиха още, че Департаментът по моторните превозни средства е съобщил за необичайно висок брой на хора от чуждестранен произход, живеещи извън щата, но кандидатстващи във Флорида за шофьорски книжки.

Понастоящем се разследват още 50 случая на документна измама в същия район. При всичките следователите откриват общи черти, които включват фалшива адресна регистрация и опит за минаване на тестове за CDL.