Двама от арестуваните в ОПГ-то, обвинени в нерегламентирано използване на чужди търговски марки и пране на пари, днес се изправиха пред Апелативен съд, който гледа мерките им за неотклонение. Мирослав Стаменов, чиято постоянна мярка бе свалена от Окръжен съд и бе заменена с 5 000 лева гаранция, отново бе върнат в ареста с решение на състава, ръководен от съдия Михаела Буюклиева. Това се случи след протест на Окръжна прокуратура. В ареста остана и Мартин Попов, който също обжалваше задържането си. Двамата са собственици на онлайн магазини, през които е минавала търговията с въпросните стоки. 

Припомняме, че в края на януари в Пловдив бяха задържани 11 души , повечето от които от арменски произход. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за извършени множество престъпления, включително участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел за извършване на данъчни престъпления, измами, пране на пари и нерегламентирано използване на чужди търговски марки.

Първоначално, на 27 януари Пловдивският окръжен съд пусна 9 от общо 10-те задържани, като остави в ареста единствено соченият за ръководител на ОПГ-то Геворг Харутюнян. Няколко дни по-късно, на 1 февруари, Апелативен съд – Пловдив върна в ареста половината от освободените, като на заседанието стана ясно, че в качеството на обвиняем е привлечено и 11 лице. С решението си Апелативен съд – Пловдив отмени частично определение на Окръжен съд – Пловдив относно Мартин Попов, Тодор Попов, Панайот Николаев и Мирослав Симеонов, като взе спрямо четиримата мярка за неотклонение „задържане под стража“ и те бяха задържани още в съдебната зала.

Миналата седмица съдът освободи под гаранция 23-годишния Тодор Попов. Сумата, срещу която е бил пуснат на свобода е 3000 лева, като Попов е със забрана да напуска пределите на страната. 

Като основна причина за промяна на мярката за неотклонение е посочено влошено здравословно състояние в следствие на инфекция на левия крак и последваща оперативна намеса. Според медиците, съществува реален риск Попов да загуби пръста или опасност да загуби част от крака си.

Преди няколко дни TrafficNews съобщи, че спецполицай от Пловдив е задържан, заради кражба на градинска люлка от базата, в която са ползвали обвиняемите. Съпругата и сестрата на Геворг Харутюнян отправиха сериозни обвинения както към охраната на базата, така и към разследването , което се води от Икономическа полиция. 

Повече за случая четете тук:

Докато разследват пловдивски арменци за кражба на марка, онлайн магазини продават стоки с техния брандПолицаят, който пазеше запечатаните ни складове, си беше напълнил колата с наши артикули, твърди Нона Ховсепян

Спецполицай от Пловдив е в ареста след кражба на веществени доказателстваСлужителят на СПС е бил засечен на местопрестъплението

Арменците продавали инструменти- ментета през 4 онлайн- магазинаСпоред наши източници при обиските са открити китайски инструменти с марките „Honda”, „Shtihl”, „Makita” и „Dewalt”