32- годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян  е задържан като организатор на схемата с продажба на китайска техника с немски брандове, научи TrafficNews.  В ареста също е майка му Карине Ховсепян и баща му Григорий.  Задържани са сестра му и зет му. За 72 часа в ареста са също Мартин Попов и Мирослав Стаменов.

Групата е оперирала през 4  онлайн магазина, като всеки от тях е свързан с различна фирма. Основен доставчик и на четирите магазина е Геворг Харутюнян.  Topmaistor”  и „Кraft-shop” се водят собственост на фирма „Веле трейд” , чийто управител, според Търговския регистър е майката на Геворг – Карине.  „Мegamaistor” е на фирма „Майстор. Бг” със собственик Мартин Попов, а „Techforman” e на фирма „Юнайтед груп” на Мирослав Стаменов.  Той има и фирма „Тех фор мен”.

Последните данни за печалба на фирмите са от 2021 година, като въпреки обявените от прокуратурата обороти  от  2,5 милиона лева годишно, те са регистрирани по ДДС през 2022 и 2023 г.

При преглед на онлайн магазините установяваме , че и четирите продават марката CRAFT WORD. При проверка в регистрите на Патентно ведомство  не откриваме регистрирана въпросната марка. Според наши източници онлайн магазините са продавали също инструменти от марките „Honda”, „Shtihl”, „Makita” и „Dewalt”. 

Проверка в търсачките открива множество негативни коментари относно китайската техника и отношението на собственика на магазините.

 „Не се лъжете да купувате от тези онлайн магазини!
Купихме миналата година бензинова резачка, която на 10.09. тази година изпратихме в Пловдив за ремонт, тъй като е в гаранция. По техните условия ремонт се прави в рамките на 30 дни, но ме увериха, че ще я получа обратно най-много до 14 дни. Резачката е била взета от тях в Еконт на 14.09. След около 16-18 дни се обадих за информация какво се случва и кога ще има възможност да я върнат. Девойката любезно ме уведоми, че ще попита в сервиза и ще ми се обади до края на деня. Така ме лъгаха една седмица и никаква информация до края на деня. На 4.10 лично разговарях с Геворг Харутюнян и същия ме увери, че ако до петък  ако не получа резачката в Еконт, на 11.10 ще бъде изпратена друга. На 11.10 се повтори същото обещания, защото резачка нямаше.
След многократните им лъжи на 18.10 пуснах сигнал в районна прокуратура Пловдив срещу тях за измама. Предупредих ги за сигнала и поисках възстановяване на сумата. На  22.10 ме уведомиха, че се намират в Еконт и пускат пратката.  Естествено, че нямаше пратка на следващия ден. Получихме резачката на 26.10 , като двете доставки ми струваха 18 лв. Проблемът със запалването беше отстранен, но я получихме със скъсани уплътнения на масления филтър, незатегнати капачки , целия кашон беше в масло и бензин. Добре, че в Еконт не се пуши, защото можеше да стане пожар. Ремонтът по гаранция беше 42 дни!, пише недоволен потребител.

Днес Окръжна прокуратура  съобщи , че е образувано досъдебно производство срещу  организирана престъпна група.   Задържани са 10 души, обискирани са 30 адреса. Иззети са множество стоки,  документи и 14 луксозни автомобила. Те са били закупувани от обвиняемите, като те са с доходи от 0 до 400 лева на месец", съобщи  наблюдаващият прокурор Галина Минчева. Тя уточни, че при обиските е открит 3- етажен склад, пълен със строителни инструменти. На пристанище Варна пък са задържани няколко контейнера със стока, внос от Китай, като получател е пловдивско дружество, собственост на един от задържаните. Намерени са и голямо количество стикери с различни брандове.

Установено е, че през 2022 година две от дружествата,  внасяли инструментите , са имали около 2,5 милиона оборот, а през 2023 година той е бил 3 милиона лева. Приходите обаче не са били декларирани пред НАП, не са плащани и данъци за тях. Печалбата е била влагана в имоти, луксозни автомобили или обръщана във валута, което влиза в квалификацията за пране на пари. 

Разследването продължава.

Арменско ОПГ продава китайски инструменти с немски етикети, прибира милиони10 души са арестувани в Пловдив, открит е 3 етажен склад натъпкан със стока до тавана