„Това, което се случва със семейството ни, с бизнеса ни, не е нормално. С лека ръка бе съсипано всичко, за което сме работили от 14- годишни. Два месеца, след като ни арестуваха цялото семейство, заедно с болните ни родители, никой не е разпитван. А полицията, вместо да си върши работата, си краде от складовете, в които уж се пазят веществените доказателства” заяви Нона Ховсепян пред TrafficNews.

Тя е един от собствениците на базата на бившия месокомбинат „Милена" на ул. "Георги Гешанов" в Коматево. Там се намират складовете на фирма "Веле Трейд", която в момента Окръжна прокуратура разследва за използане на чужди брандове в търговия с инструменти за строителство и градинарство. Собствениците на базата и на 4 онлайн магазина за инструменти бяха арестувани при акция на Икономическа полиция в края на януари. След като съдът разгледа мерките за неотклонение на задържаните, в ареста останаха Геворг Харутюнян, който е определен за водач на ОПГ-то, Мартин Попов, Тодор Попов, Панайот Николаев и Мирослав Симеонов. Обвинения има и срещу още няколко души от фамилията на Харутюнян, включително сестра му Нона и съпругата му Елисавета, но те са на свобода с парични гаранции. 

Вчера стана ясно, че служител на Специализираните полицеийски сили /СПС/ в Пловдив е задържан след сигнал за кражба на веществени доказателства от запечатаните складове.

„Къщата, в която живеем, се намира точно срещу базата на ул. „Георги Гешанов” в Коматево. Тъкмо се прибирах, когато видят , че мерцедес комби, натъпкан догоре със стока и със закрепена градинска люлка на тавана, се готви да напусне базата. Аз застанах пред колата и видях, че вътре е един от полицаите от СПС , които пазят. Попитах го какво прави, а той ми каза да се махна. Отговорих му, че ако иска да излезе през бариерата, ще трябва да мине през мен. Извадих телефона и се обадих на 112, разказва Елисавета Карамфилова, която е съпруга на задържания Геворг. 

Междувременно полицаят започва да разтоварва автомобила, а след малко пристигат служители на Второ районно и Вътрешна сигурност.

„Това не е първият случай, в който констатираме кражба от склада. На 22 февруари засякох тойота, натоварена с кашони, покрити с яке. Стърчеше един бензинов свредел с нашата марка „Кraftworld” . Обадих се на 112 , но междувременно тойотата напусна базата и когато полицията пристигна него вече го нямаше. Зад волана на тойотата бе едно от поемните лица – служител на общината. Въпреки нашия сигнал, след това не последва никаква реакция. Не са ни викали в Икономическа полиция, не са ни разпитвали” твърди Елисавета.

Другият полицай от двойката, която охранява складовете, заявил, че колегата му бил казал, че се бил разбрал с една от собственичките да купи люлките. Но те отричат някой да има подобна уговорка. „Как ще продаваме нещо, което е запорирано и само прокурорът има право да се разпорежда с него” възмущава се Нона. Според нея това е защитна версия, която не почива на никакви реални доказателства.

Тя и Нона Ховсепян са възмутени, че част от запорираната стока, която е пристигнала на пристанище Варна, а докарана в базата в изключително лошо състояние- смачкани кашони, изпразнени куфарчета за инструменти, изпочупени артикули. „Дори тира, който докара стоката събори навеса”, коментират те.

Най- жалкото е , че протоколите за тези стоки, които са обект на разследването от страна на Икономическа полиция, се подписват от поемни лица, които са неграмотни. Използват служителки на ОП „Чистота” , които през повечето време дремят на тротоара и после ги викат да подписват документите. А те самите признават , че не могат да четат. За какво правосъдие говорим?!”, възмущава се Елисавета.

Двете жени разказват, че всички сметки са запорирани, включително и кредитните им карти. „Не ни питайте как си гледаме децата. Оставиха ни без една стотинка. А в същото време в цяла България се продават инструменти от нашата марка „Kraftworld”, заради която ни разследват и за която ние имаме защитен патент. В момента щом ние не работим, никой няма право да продава Kraftworld, нито да злоупотребява с марката, рекламирайки я и в последствие да изпраща други продукти на клиентите. Всъщност това, в което ни обвиняват - в момента го правят с нас. А ние сме вложили много средства и време в бранда.  Работехме нормално, плащахме си данъците на фирмите, но определени хора решиха, че могат да съсипят бизнеса ни. Но скоро ще стане ясно кои са те” категорични са Нона и Елисавета.

В Районна прокуратура има образувано досъдебно производство във връзка с подадени сигнал за кражба на веществени доказателства. Предстои да бъдат разпитани всички, които имат отношение към случая. На този етап няма информация, че въпросните люлки са от описаните веществени доказателства и не са били в запечатания склад. 

"Люлките стоят под навеса, защото са прекалено обемни и затова стоят под навеса. Но цялата стока на фирмата е под запор" , категорична е Ховсепян.

Историята на имота

Базата в Коматево, която до миналата година бе собственост на фамилията Кикьови, бе продадена от частен съдебен изпълнител, заради натрупани дългове.

Имотът от близо 7,3 декара в пуснат за публична продан от частния съдебен изпълнител Стефан Горчев. Първоначалната цена, от която започна наддаването, бе 1,56 милиона лева. Две години по-рано цената бе с 1 милион лева повече, но тогава желаещи да купят базата нямаше.  

Неволите за предприемаческата фамилия идват след два залога на търговското предприятие ЕТ „Милена – Борис Кикьов” срещу кредит от 2,5 млн. лева от банка. Длъжници по вземането освен горепосочения едноличен търговец са още дружествата - „Милена Кикьова - 86” ЕООД, „БСК“ ЕООД, „Милена Кикьова” ЕООД, „Борис Кикьов” ЕООД, ЕТ „Сиси - Сийка Кикьова”, както и в качеството им на физически лица и тримата Кикьови – Борис, Милена и Сийка. 

Те спират да изплащат кредита, което е и причина имуществото им да бъде обект на изпълнително дело. Целта е с продажбата да се удовлетворят дълговете към банката.

Кикьови бяха натрупали и сериозни данъчни задължения, показаха данни от Приходната агенция. Месокомбинатът е закупен на търга от фамилията на Геворг Харутунян и превърната в търговска база.

 

Спецполицай от Пловдив е в ареста след кражба на веществени доказателстваСлужителят на СПС е бил засечен на местопрестъплението

Съдът върна в ареста половината арменско ОПГ, появи се и единадесети обвиняемЗаради здравословно и семейно положение част от групата остана с мярка за неотклонение "парична гаранция"

Арменците продавали инструменти- ментета през 4 онлайн- магазинаСпоред наши източници при обиските са открити китайски инструменти с марките „Honda”, „Shtihl”, „Makita” и „Dewalt”