380 и възрастни са посетили заниманията на първото Занаятчийско училище в Пловдив в периода от март до октомври 2021 г. Пилотното издание на форума предизвика огромен интерес и се превърна в един от най-любопитните проекти, чрез които младото поколение има шанса да опознае традициите на българите в различните занаяти, пише PlovdivTime.bg.

„Занаятчийското училище е добър пример за това,  че съвместните усилия на Община Пловдив и Занаятчийската камара дават чудесни резултати. Първо – през 2016 г., отворихме работилниците на ул. „Стръмна”, после през годините поне на два пъти се провеждат панаири с участието на майсторите от РЗК. През декември 2020 г. трябваше да реагираме много бързо и да кандидатстваме по отворена покана на Министерство на културата. Нещата се получиха и проектът ни бе финансиран със 100 000 лв. Така през март-юни и септември-октомври децата от пловдивските училища имаха възможност да се докоснат до истинските пазители на автентичните български традиции в поредица от уроци. През юни, юли и август 20-те майстори, които се включиха в училището, преподаваха тънкостите на занаятите си на туристите”, разказа зам.-кметът Пламен Панов.

„Благодарение на синергията между Община Пловдив и Регионалната занаятчийска камара се получи събитие, което се превърна в пример за цяла България. До този момент нашите майстори можеха да работят с деца само  по време на Детския панаир на занаятите и то за един ден. Имаше огромен ентусиазъм сред учениците ни. Занаятчийското училище е блестящ начин да откъснем децата си от съвременните технологии. Нашите занаяти са уникални и сме длъжни да предадем това знание напред. Трудно беше, нещо ново за нас, а и в условия на пандемия”,  разказа и председателят на РЗК Тони Симидчиева. Тя благодари на Пламен Панов и екипа му за помощта и бързата реакция с подготовката на проекта, за зелената светлина, дадена от кмета Здравко Димитров, и за подкрепата на тогавашния зам.-министър на културата Амелия Гешева.

До момента с благотворителна цел са продадени творения, изработени от учениците, на стойност 5700 лв. Предстои провеждането на голяма изложба във фоайетата на Дома на културата, за да се съберат още средства. Ако не бъдат продадени всички експонати, тогава ще има специални щандове и по време на панаирите на занаятите в Пловдив.

Идеята е всички средства да бъдат дарени на Фонда за изграждане на нова детска болница под тепетата.

Добрата новина за всички, които са посетили или искат да посетят учебните часове по занаяти, е, че Община Пловдив има желание Училището да не затваря врати.

„Предложението ни е Занаятчийското училище да влезе като финансиране в бюджета за култура за 2022 г.  Този проект е доказателство, че винаги има смисъл, когато се инвестират средства в най-младите”, каза Пламен Панов.

Майсторът на художествени тъкани Елена Драмова също благодари за подкрепата: „В тези трудни времена ние  бяхме в затруднено положение заради пандемията. Този формат ни даде глътка въздух. От друга страна общуването с децата ни провокира да се развиваме. Хубаво е да видиш как родители водят децата си на заниманията не за да си освободят няколко часа за себе си, а защото искат да  провокират възпитанието и сръчностите им. Да им създадат отношение към традиционната българска култура”.

Майсторите бяха единодушни, че събитието им е донесло много усмивки и радост, срещнало ги е с много мотивирани деца. Обясниха, че някои от учениците продължават да посещават ателиетата им.

Оказа се, че дори има училища, в които се преподава по метода Монтесори, които са изразили желанието си да включат занаятите в учебната програма.

Немалко хора   водели внуците си на заниманията в Занаятчийското школо, за да не забравят корените си и да познават традициите си.