Окръжна прокуратура - Пловдив е привлякла задочно като обвиняем за убийство 30-годишен мъж с инициали Р.И.Б. за извършеното убийство на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица. Младежът е бил пребит до смърт на 20-ти юли около 22 часа.Това стана ясно на съвместен брифинг, в който взеха участие Окръжен прокурор на Пловдив Ваня Христева , Васил Костадинов- директор на ОД МВР- Пловдив и наблюдаващият прокурор Бойка Лулчева.

Издадена е Европейска заповед за арест на лицето, изпратена до компетентните власти, изтъкна наблюдаващият прокурор Бойка Лулчева. Тя не уточни какви са данните на прокуратурата за месторазположението на заподозрения в убийството, но според неофициална информация той е заминал за Германия. Напуснал е България на 24-ти юли, от летище София с билет, предварително платен. 

„Лицето се издирва и трябва да бъде задържано на територията на страната и върнато в България“, посочи още прокурор Лулчева.

Доказателствата сочат, че извършителят и жертвата са се познавали от няколко години, но от прокуратурата отказаха да посочи конкретния мотив за жестокото престъпление. Между тях обаче е имало финансови проблеми, заяви наблюдаващият прокурор. 

"Никой не е дължал пари на другия обаче", уточни тя. 

Тялото на Димитър е намерено на около 1 километър от мястото, където последно е видян. Бил е заровен, потвърди директорът на пловдивската полиция Васил Костадинов.

Убийството на Димитър е квалифицирано като такова, извършено с особена жестокост, а наказанието, което законът предвижда за такова престъпление е от 15-20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

В качеството на свидетели по случая са разпитани 13 лица, извършени са множество огледи, както и претърсвания и изземвания на няколко адреса, назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза. Обвиняемият няма скорошни криминални прояви. По думите на прокуратурата в досието му има провинения от преди много години, които нямат общо със случая. 

Директорът на полицията изложи хронология от издирването на Малинов. Той посочи, че на 22-ри юли е пуснато заявление от бащата на убития за изчезването му. Лицето е обявено за местно издирване, а 23, след като то не е дало резултат, лицето е обявено за общодържавно издирване. 

мало е едно затвърдено впечатление от страна на колегите, работили пряко по случая. То е било, че до късния следобед, в сряда лицето е било живо и вероятно под някакви емоционални реакции и необосновани действия е решило да прекъсне контакт с близки. Имало е конкретен човек с данни, който в твърдял, че го е видял на 21-ви около 10:20 в Стамболийски, даже са се поздравили. Тази информация е проверена, като при първоначалния етап е давала достоверност. След повторни разговори с въпросното лице, вече категорично е установено, че случаят на този контакт е от 19-ти, а не от 21-ви юли. Затова казах, че версиите, по които работим от самото начало са различни и те се сменяха постоянно," разказа Васил Костадинов.

Той добави още, че паралелно от самото начало е работена и версията и за убийство. В сряда , след като са  отпаднали предположенията, че Малинов е жив е била организирана по-мащабната операция по издирването му, в която са се включили и следови кучета.

„В сряда срещу четвъртък вече се достигна до по-конкретната информация за фаталния край. Вчера беше установен трупа на жертвата с достатъчна степен на достоверност," завърши директорът на МВР-Пловдив.

Откриха мъртъв изчезналия Димитър от Стамболийски, предполага се, че е убийство24-годишният за последно бе видян в Цалапица преди седмица