Не считаме, че сме се забавили. През цялото време, през което събирахме документите, е работил целият екип на полицията и прокуратурата. Това заяви пред Нова телевизия заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева по повод разследването на убийството на Георги Джевизов-Плъха от д-р Иван Димитров в Пловдив.

По думите ѝ, имало е спекулации по факти, които са били разпространявани и са били категорично опровергани. „Бяха разпространявани от медийното пространство. Кой ги е разпространявал - предполагам вие знаете по-добре“, обърна се тя към водещите.  

Тя изброи какви са тези спекулации – че е имало втори извършител на кражбата; че обвиняемият в убийство е спял със семейството си в къщата, а всъщност там, е бил извършван ремонт по това време; че убийството на Жоро Плъха е в резултат на нападение над жилищен имот, а всъщност случката се разиграла пред гараж на улицата.  

„За да се установяват фактите винаги е необходимо време“, заяви Андреева. Тя добави, че преди да слезе въоръжен с незаконното си оръжие, Димитров е наблюдавал близо 30 минути крадеца. След това решил да слезе и да се разправи с него.  

„Когато са се засекли двамата на вратата на гаража, извършителят е започнал да го замеря с предмети“, каза заместник-окръжният прокурор като добави, че Димитров многократно сменял версиите какви са тези предмети.  

След това докторът извадил пистолета и продължил да стреля докато изпразнил пълнителя. Извършен е експеримент, но дори той не могъл да установи точния брой на изстреляните патрони.  

„Стреляно е от близко разстояние по посока на тялото на починалия“, уточни Андреева.  

От значение за установяване на вината бил и фактът, че между извършителя на убийството и жертвата имало ръстова разлика от около 30 см.  

Тя обясни действията на д-р Димитров така: „Първоначално се е защитавал от нападение. Това нападение е отблъснало с прекомерна сила. В този случай пределите на неизбежната смаоотрана безспорно са били превишени – заради физическите характеристики и използваното отръжие“.