Защо един милионер с успешен бизнес го изоставя, за да стане заместник-кмет с 3000 лева заплата? Обичайно такъв тип ходове правят предприемачи над средната възраст, които  вече са подсигурили бъдещето си, както и това на бизнесите си и след това влизат в ново поприще.

Не такъв обаче е случаят с новия зам.-кмет по европейски политики и дигитализация Владимир Темелков. Той изненадващо влезе в екипа на Костадин Димитров с важен ресор, а назначението му изглежда по всичко е било „спуснато” от горе.

Темелков е един от най-младите милионери в Пловдив, като освен в IT сектора, той вече има стабилни позиции и в строителния бранш.  Последната данъчна декларация на новия зам.-кмет, още като общински съветник, декларира 3,4 млн. лева налични финансови средства. Само за година той е изкарал 2,3 млн. лева дивиденти от фирмите, в които участва, отделно има взимания за близо 6 млн. лева, дал като заеми на физически и юридически лица.

Владимир Темелков е новият заместник-кмет по европейски проекти и дигитализация

Откъде тръгва Темелков и където отива?

В бизнеса новият зам.-кмет има участие в редица фирми в разнороден профил – от софтуерни и хостинг услуги, до строителство, продажба на недвижими имоти до търговия с лекарства и медицински изделия.

Софтуерната му компания е една от големите в Пловдив, а в  строителството също навлиза с бързи темпове.  В момента той реализира няколко големи проекта в града. Единият от тях е съвместно с компаниите на братя Петко и Владимир Кисьови – „Лаута форест”.  В същото време той започна да строи и комплекса „Модър” близо до новата пътна връзка между „Южен” и „Западен”.  

В политиката Владимир Темелков започва от „Съюз за Пловдив”, където четири години бе общински съветник в партията на Дани Каназирева. В началото той бе плътно до Евелин Парасков и Веселин Козарев, но в последствие започна да страни от тях. Така в края на мандата той се озова близо до ГЕРБ, като дори успя да пробие при Бойко Борисов. Част от пловдивския бизнес и местни  политици направиха  опит да наложат Темелков за кандидат от ГЕРБ за Пловдив.

Тяхното начинание не бе далеч от успех, но в крайна сметка партийната подкрепа, а вероятно и сондажите в социологията,  извоюваха номинацията на Костадин Димитров.

Само няколко дни след встъпването в длъжност на новия кмет, Темелков бе назначен като  вице на Костадин Димитров.  

Двата ресора, които той поема са изключително важни, но не без значение е, че към тях няма вперен взор от пловдивчани, както е при строителството или транспорта, където се следи всяка крачка.

С други думи в следващите 4 години Темелков може да работи на спокойствие, като преписва заслуги за различни реализирани проекти, а негативи трудно може да се трупат.

Повече от ясно е, че постът на зам.-кмет в този ресор за Темелкове трамплин за следващия местен вот. Също така не е тайна, че от София гледат на бизнесмена като инвестиция в бъдещето на ГЕРБ и потенциален кандидат-кмет на Пловдив.

От друга страна със сигурност новият зам.-кмет няма да пропусне възможността да се възползва от ситуацията.  Предвид контактите си в София сигурно е, че всеки провал или създадено напрежение около Костадин Димитров ще бъде докладвано, за да може да се трупа предимство за следващата номинация.

Ясно е, че подготовката за новите избори стартират в деня след приключването на предишните.  Така надпреварата между кмета и неговото вице вече е започнала, като се очаква в последствие да се включат и други играчи. На самия Темелков в Община Пловдив пък вероятно се гледа като на „троянски кон”, а това може да подкопае доверието в новия кметски екип.  От това ще страда градът и пловдивчани, тъй като през последните 4 години всички бяха свидетели  какво означава в кметския екип и Общинския съвет всеки да бъде сам за себе си.