Влязъл в затвора, попаднал на хора и станал човек*. Това изречение бе лайт мотивът в една адвокатска пледоария тази седмица в Пловдивският Апелативен съд.

Преди дни  Асен Гюрганчев, който блъсна и уби пешеходка в центъра на града, а след това избяга, се изправи за пореден път пред магистратите. Той обжалваше така наложеното му наказание - затвор от две години и осем месеца.

По време на делото прозвучаха няколко думи, които рядко се чуват в съдебна зала. Как затворът е направил от момчето друг човек, как го е превъзпитал. И като вапцаровия герой от поемата, Асен се е променил. Дали е това наистина е така или е просто поза, за да може съдът да се смили над него, не знаем. Доброто му поведение не променя факта,  че е избягал и оставил една жена на асфалта да почине.   

И въпреки това момчето е за пример зад решетките. Дори самият директор му е гласувал доверие и го е направил „кмет”. Това е най-отговорната длъжност сред лишените от свобода.

„Всички са много доволни от него. Надзирателите му не могат да се нахвалят от поведението му. Той иска да продължи живота си и да учи, да отиде в университет”, каза Зоя Тошкова, адвоката на Гюрганчев.

Една амбиция, която въпреки решетките, продължава да расте у 19-годишното момче. Асен се опитва да върне доверието на обществото в себе си.  Дали апелативните съдии ще му повярват и ще му дадат шанс да се върне по-скоро в цивилизацията, е отделен въпрос. 

Ще успее ли затворът да превъзпита младежа? Ако това се случи, ще бъде цяло чудо. "Затворите въздействат отрицателно на психиката на непълнолетните, поради факта, че това са заведения, в които не се оказва Бог знае какво силно възпитателно въздействие за преодоляване на проблемите им.Те са по-скоро академия за научаване на престъпни методи и средства, които те не са познавали. Това е по-скоро едно училище за престъпници, отколкото място за превъзпитание, колкото и неприятно за обществото да звучи това " казва  криминалният психолог и бивш директор на Института по психология на МВР до 2001 г. проф. Бойко Ганчевски.

Възможно ли е все пак някой да излезе от Матрицата? Бъдещето ще покаже. 

 

*„Влязъл в затвора, попаднал на хора и станал човек” е цитат от поемата на Никола Вапцаров „Песен за човека“.  В нея поетът описва как една чо6ешка трагедия прераства в нравствена победа.