Три причини защо „Съюз за Пловдив” е в опозиция на управлението на Пловдив. Толкова бяха изпратени от пресцентъра на формацията по повод материала на TrafficNews.bg “Търси се опозиция на кмета на Пловдив”.

Търси се опозиция на кмета на ПловдивХибридни формации в Общинския съвет размиват границата между управляващи и опозиция

Ето и цялата позиция на „Съюз за Пловдив”:

Любимо занимание на управляващите в Пловдив е да коментират опозицията и да водят война на етикетите – този бил управляващ, онзи не бил десен, трети пък нещо друго. „Съюз за Пловдив“ е любима мишена за подобни упражнения, защото никога не е спестявал истината на управляващите независимо кои са те. Но това е силата на пропагандата – когато повтаряш една неистина стотици пъти, някои хора започват да се съмняват. Затова искаме да припомним няколко факта:

Първо, „Съюз за Пловдив“ не е в управлението на Пловдив, защото нито една стотинка на данъкоплатците не е похарчена по наше предложение и защото не подкрепяме бюджета на кмета.

Припомняме, че основна задача на управлението е да решава за какво и как да харчи парите на данъкоплатците, като по този начин се формират управленски политики. Нито едно предложение на „Съюз за Пловдив“, чието изпълнение е изисквало публични средства, не е прието от мнозинството в Общинския съвет. Нито едно. Нито една стотинка на данъкоплатците не е похарчена по предложение на „Съюз за Пловдив“. Само няколко примера - предлагахме многократно разширение и реконструкция на бул. „Марица – Север“, изграждане на продължението на бул. „Македония“, изграждане на пробива на Водната палата и много други, които предложения и до днес не са приети.

Всяко едно наше сериозно предложение за управлението или се удавя в процедури, или не се гласува, а дори и когато се гласува – после не се изпълнява. Примерите са много – за данъците и таксите, за инфраструктурните проекти, за паркирането в града, за проблемите в районите. Нито едно от общо над 80 предложения към отделните бюджети не е прието или ако е прието не е изпълнено.

И в миналия, и в този мандат „Съюз за Пловдив“ не сме подкрепили нито едно основно управленско решение. Ето кратък списък:

  1. Против Увеличенията на цената на Синя зона 
  2. Против Разпродажбата на имотите на Пловдив
  3. Против Увеличението на такса тротоарно право
  4. Против Бюджети 2017 г., 2018 г. 
  5. Против Бюджет на Фондация „Пловдив 2019“
  6. Против Наредбата за паркиране
  7. Против похарчените пари за Транспортния проект
  8. Против бавните и скъпи ремонти.

Второ, oще в самото начало на този мандат на „Съюз за Пловдив“ беше отредено място на опозиция по безспорен начин.

Това стана на тържествената първа сесия на Общинския съвет, когато се избира председател. Именно това гласуване предопределя и мнозинството на всяко управление. А това гласуване беше красноречиво.

Само шестимата съветници на „Съюз за Пловдив“ не сме гласували за председателя на Общинския съвет, след като ГЕРБ намеси името ми без мое съгласие. Ние никога не сме водили разговори за подкрепа не само с ГЕРБ, но и с нито една друга партия в Пловдив - нито за председател, нито за какъвто и да е друг пост. Кметътът Тотев еднолично обяви на пресконференция кандидатурата на Дани Каназирева за председател на Общинския съвет, след което си избра далеч по-безопасна за статуквото личност. Ако някой е правил “лупинги”, това не е „Съюз за Пловдив“.

 „Съюз за Пловдив“ няма подписано коалиционно споразумение, меморандум, или каквато и да е друга форма на документ, който да отрежда права и място на управляващ. Няма дори и водени разговори за един или друг управленски ресор в Пловдив. Впоследствие бяха предложени места  за трима зам.-кмета в три района - от тримата остана един. Няма как един човек в многохилядната администрация да поставя организацията ни в управление – и то на пост без никакви самостоятелни правомощия. „Съюз за Пловдив“ винаги е била последователна организация, не е водила “пазарлъци” с абсолютно никой, подкрепяла е добрите решения за града и ясно се е противопоставяла на вредните.

Трето, ние работим за подготовката на алтернатива на това управление. И това ли не е опозиция?

„Съюз за Пловдив“ от 2011 г. е последователна в своята политика, предложения и решения. Заявяваме, че ще работим за участие в управлението през следващия мандат, но това ще се случи само с ясно разписани и поети ангажименти. Готови сме да привлечем експерти и да предложим различен модел на работа – в диалог и уважение с гражданите и в съгласие с браншовите организации, в подкрепа на малкия и среден бизнес.

Ние сме модерна и млада организация, създадена от работещи хора с дясно-центристки политически възгледи и опозиционен рефлекс, които вярват в децентрализацията. Ние пречим на политическата конюктура, без значение дали са леви или десни, управляващи, или не, защото не само не зависим от партийни централи в София, а тук в Пловдив променяме политическата среда както в никой друг областен град в страната.

Още по темата и позицията на „Съюз за Пловдив” през различните казуси във времето, засегнати в публикацията вижте в линковете отдолу:

 

Бюджет от 600 млн. лева е нужен на Пловдив, за да има нови улици, но разполагаме с половинатаВъпреки рекордния бюджет на града, големите инфраструктурни обекти са в ъгъла

Трус при управляващите в Пловдив? Уволниха зам.-кмет от „Съюз за Пловдив”Иван Тотев обяви формацията на Дани Каназирева за „много симпатична, но малко объркана”

Икономически кръгове в Пловдив се задействали срещу Дани КаназиреваХората направили преврата в ГЕРБ през 2008-ма искали да избутат Съюз за Пловдив в опозиция

ГЕРБ и БСП скочиха на Дани Каназирева: В опозиция ли сте или в управлението?Сравниха пловдивската адвоката с Радан Кънев, а след това и с Лютви Местан

https://trafficnews.bg/referendum/ikonomicheski-kragove-plovdiv-se-zadeistvali-sreshtu-dani-31479/