Истинско дежа вю  изживяха общинските съветници и градската администрация по време на дебатите на днешния бюджет. Те продължиха около 4 часа, като се засегнаха почти всички теми от ежедневието и големите проекти.

Немалка част от общинските съветници поискаха различни средства за ремонта на улици, изграждането на детски площадки, както и програми по различни социални дейности. Голямото искане на пари този път бе успешно, като кметът Иван Тотев прие почти всички предложения.  

Бюджетът бе подкрепен от съветниците от ГЕРБ, ЗС „Александър Стамболийски”, „Кауза Пловдив”, реформаторите и ВМРО. Неодобрението той получи на БСП, другата част от патриотите – НФСБ, както и „Съюз за Пловдив”. Любопитното е, че хората на Дани Каназирева заявиха, че ще подкрепят бюджет само ако си приемат предложенията им. Макар че по-голямата част от тях да бяха приети, те не подкрепиха макрорамката.

Голяма част от исканията на съветниците бяха свързани с текущи проекти, които се изпълняват от градската администрация. С около 2,2 млн. все пак бюджетът бе завишен, най-вече заради ремонта на спортна зала „Дунав”, която ще струва около 4 млн. лева, като парите ще бъдат разпределени в две бюджетни години.

Основните опасния на опозицията е, че заложените приходи от данъци и такси ще бъдат завишени с 27 млн. лева, без обаче да се вдигат. Според тях това може да доведе до дефицит, тъй като няма как да се съберат толкова много пари.  Друга основна критика бе, че големите инфраструктурни проекти са в ъгъла и за тях няма заложени разходи.

Кметът Иван Тотев обясни, че бюджетът нарочно е надут, като концепцията тази година е друга. Вместо всяка година да остават по 7-8 милиона лева, които да биват прехвърляни, ще се работи по повече проекти.

„Може да не съберем пари за бюджет от 321 млн. лева, но ние и няма да изхарчим 321 млн. лева, но ще работим по проекти, като за 321 млн лева”, обясни кметът. Той каза, че в действителност бюджетът на Пловдив е малък, като нуждите на града всяка година нарастват с аритметична прогресия, а парите не. Това обаче били реалностите. На Пловдив реално му трябвали 600 млн. лева, за да се посрещнат всички нужди и улиците да бъдат в перфектно състояние. Това обаче нямало как да се случи, тъй като бюджетите на градовете се определяли по този начин.

Свободният финансов ресурс на общината ще бъде около 80 млн. лева, които ще отидат за строителство. От градската администрация се надяват да получат и допълнително пари от републиканския бюджет за редица важни проекти като новия мост над Марица, ремонта на бул. „Христо Ботев” и други.