Осигури ли си кметът Иван Тотев и целият му екип комфортно управление под тепетата? Този въпрос става все по-актуален с изминаването на всяка една сесия на местния парламент. Новият политически сезон под тепетата, който стартира миналата седмица, мина под минорното настроение в Общинския съвет, което го бе завладяло и преди голямата лятна ваканция.

Общинските съветници набързо отупаха дневния ред, като освен дребни подхвърляния от страна на отделни опозиционери, сесията мина в пълен мир и разбирателство. В общи линии още с преизбирането на Тотев за кмет опозицията в местния парламент намаля сериозно.  Въпреки че в него има цели 8 формации, едва две от тях са настроени по-опозиционно. Всички останали са наредени в управлението на града, което осигурява стабилно мнозинство на градските власти.

Едва няколко решения на местния парламент „закучиха“ през последната година, тъй като искаха мнозинство от 39 гласа, но не след дълго и те си минаха по каналния ред. На последната сесия дори кметът Иван Тотев не присъства в залата, като по това време той представяше известни културни дейци, които идваха под тепетата. Подобно нещо се случва за първи път от близо три мандата насам.

Плътно до ГЕРБ продължават да бъдат реформаторите, Кауза Пловдив, земеделците на Жоро Колев, както и Дани Каназирева. Всички те имат представители в различните етажи на администрацията. От другата страна са Патриотичният фронт и БСП, които все по-рядко успяват да възпрат решение на градоначалника.

Всъщност вина за тихата опозиция е на самата нея. От БСП все по-рядко съумяват да зададат акуратен въпрос, като изказванията им минават през четене на декларации и питане по злободневни теми. В Патриотичния фронт единствен Слави Георгиев задава остри въпроси на администрацията, но в един момент той се оказа, че разбира от всичко,  поради което управляващите започват да не взимат толкова на сериозно думите му.

Комфортът на кмета в местния парламент е за завиждане, а и не бива да се пропуска факта, че на практика цялата държавна и местна власт в Пловдивския регион е изцяло концентирана около ГЕРБ и кмета. Областният управител Здравко Димитров, който бе кандидат за кмет, категорично застава зад Бойко Борисов и всяка едно решение нужно на кмета ще бъде пуснато.

Шефовете на държавните дружества – ВиК, Областно пътно управление, НКЖИ и други важни звена се управляват от общински съветници от ГЕРБ. На практика няма нещо в Пловдив, което да не може да бъде прекарано през партийната номенклатура.

Все по-спорадични са и различните граждански сдружения, които създадоха големи главоболия на градоначалника през първия му мандат. В момента единствено отпор дават т.нар. хороводци, които се борят с администрацията да танцуват в центъра на Пловдив.

Така въпросът дали кмета управлява в пълен комфорт е повече от реторичен. Дали обаче липсата на контрол и опозиция няма да доведе до самозабрава на площад „Стефан Стамболов“ 1? Изборите за президент ще бъдат показателни за управлението на града, колкото и условно да е то. Партийните строители на ГЕРБ няма да подминат Пловдив, който бе с един от най-слабите резултати от големите градове на последния местен вот. Така освен с избирането на президент, пловдивчани ще дадат и оценка за управлението на града през последната година и половина.

Благовест Андонов, TrafficNews.bg