Скандална ситуация се случи днес в Столипиново при посещението на швейцарски посланици от шест балкански страни. За него TrafficNews.bg информира своевременно. Да проследим как се развиха нещата в някакъв си половин час, за да се стигне до ескалация на напрежението и случка, която дипломатите сигурно дълго ще помнят. 

В 10.30 швейцарските посланици в шест страни от Балканите влязоха в началното училище „Найден Геров“ в Столипиново. Бяха посрещнати радушно от момиченца в народни носийки. Там те останаха до 11, когато бе обявена срещата им в детска градина „Лилия“ на ул. „Възход“.

 

Ситуацията пред детската градина, традиционен бенефициент на средства по проекти за ромската интеграция, в 10.47 часа представляваше следната картинка. От едната страна на вратата на двора - току-що пристигнал багер се кани да атакува боклука, сред който се мъдри и двоен матрак. От другата страна на вратата на земята спи надрусан жител на махалата.

Освен матрака, останалата част от боклука е в разпад и мирише. В 10.50 пристига голям камион и един пъргав мургав мъж бодро скача в каросерията. Багерът изсипва първата си порция почти на главата му, но на него не му мига окото. Положението става доста натегнато, но в 11 камионът потегля, натоварен с боклука, багерът се отдръпва, а до вратата остава миризливо голямо петно. Някой вдига надрусания жител да иде да спи другаде. Дипломатите пристигат.

В този четвърт час местното население негодува, че на улицата няма контейнери и площта току до вратата на детската градина вечно е миризливо сметище. Особено недоволен е продавачът в магазинчето за хранителни стоки отсреща, който цял ден диша миризмите. Според него отдавна са махнали контейнерите - още преди две години.

Лъскаво облечена клиентка с анцуг уточнява, че и от други махали идвали да си хвърлят боклука пред детската градина. Тя обяснява и начина на действие по почистването в Столипиново - всяка сутрин в 6 идват багер и камион, изгребват импровизираните сметища и си отиват. Само три часа след това, както всички репортери се убедиха с очите си, купчината е огромна.

Контейнери няма, потвърждава и тя. На репортерския въпрос дали контейнерите са прибрани от почистващата фирма, или са отишли за старо желязо, и двамата категорично твърдят, че „Чистота“ си ги е вдигнала. Млада жена се намесва в разговора и посочва огромния блок точно срещу детската градина. Тя има малко дете, но го е записала другаде, не в най-известната в Европа детска градина в Столипиново „Лилия“. Точно заради боклуците. Нещо повече, твърди, че от блока, който е буквално през улицата, нито едно дете не ходи там.

Настъпва моментът, в който посланиците идват и - подтикнат от народното недоволство, жител на махалата изсипва току пред тях кофа с боклук. Това си е жив скандал и общинските власти би трябвало да реагират някак. На срещата в детската градина, където дипломатите са посрещнати пак от момиченца с народни носийки, пита с шарена сол и зюмбюлчета, зам.-кметът по социалните дейности Георги Титюков казва, че има контейнери в Столипиново, но населението не ги използва.

За да си сигурен, че нещо е така или иначе, провери сам. По цялото разстояние от началото на ул. „Възход“ до края й няма нито един контейнер. „Възход“  е най-широката и най-дълга улица на махалата, от нея излизат и много тесни пресечки. И там няма контейнери. Първите два съда, сложени един до друг, са чак на ул. “Пламък“ между два блока. Това е вече на изхода на Столипиново.

А импровизираната пешеходна проверка довежда до символа на безсмислените и обречени усилия на общинските власти да въведат някаква законност в строителството. Ето това е незаконната къща, която падна в късната есен на 2015-а по време на строежа и замалко не уби хора.

 После общината я събори, като похарчи за това 20 000 лв., които трябваше да вземе от собствениците.

Собствениците, които иначе живеят в Германия, не само не платиха тия разходи, ами най-спокойно вдигнаха къщата отново. Този път по-внимателно при строежа, да не вземе пак да падне. Тя не падна, извисява се на три етажа, а долу от месеци работи магазин за килими.

И работата с боклука, и с незаконната къща си е все същата, който и да дойде в Столипиново. Е, ако гостите са чак толкова високи, багерът идва и през деня.

Такива ми ти миризливи работи от махалата.