Бутафория, най-красивият пловдивски парк или разрушен паметник на градинското изкуство. Това бяха трите определения, които получи Цар-Симеоновата градина след завършването й, а различни групи спореха ожесточено кое от трите е всъщност. С времето този спор отмина,  но сега на дневен ред излезе нов, който очевидно е далеч по-съществен, а именно – „За какво да се ползва най-големият централен парк в Пловдив?“.

На Запад подобни спорове няма. Там е ясно, парковете са на всички – родители с деца, стопани с кучетата си, танцьори, музиканти,  спортисти, туристи и въобще всеки един гражданин.

Тук нещата обаче не стоят така. Оказва се, че перлата от първия мандат на кмета Иван Тотев е всичко друго, но не и зона с обществени и социални функции. Реално в момента в Цар-Симеоновата валят единствено забрани.

От първия ден след ремонта общинските гавази следяха със строг поглед малките „хулигани“ и техните родители, случайно да не нагазят зелените площи и да унищожат райграса и другите тревички и цветенца.

Откъде накъде деца ще стоят в зелени площи?! Тревата е за гледане, не за тъпчене, смятаха от Общината. Разбира се, надали има парк в цивилизована държава, в който децата и техните родители да не могат да тичат по зелените поляни сред застроения град. В този парк обаче… не е така.

Преди месец общинска охрана започна нова хайка, този път срещу другите унищожители на паркови пространства – кучетата и техните стопани. Стражарите в царския парк заплашиха всички собственици на кучета, че скоро ще валят глоби, ако  продължава да разхождат кучетата си в зоната. Имало други градинки и зони за тях, в центъра е друго нещо! Тук могат да идват само образцови граждани.

След като от Общината се справиха с дразнителите – деца и животни, на ред дойде и друг нарушител на местните наредби. Тези т.нар. хоротропци, които имат нахалството да практикуват български народни танци и то видиш ли с усилвател. Разбира се, всяко управление действа в името на народа. Така зам.-кметът Георги Маринов изтъкна, че през последните месеци, не други, а самите пловдивчани, започнали да се оплакват от този дразнещ обичай да се играе хоро в парк…  в центъра на Европейската столица на културата.

Опитахме се да разберем и кои и колко пловдивчани са се оплакали срещу дразнителите от „Хора за хората“,  но господин Маринов не си водил точно статистика. Сигналите били обаче много.

Хората от хората предположиха, че гражданите, които се оплакват от народните танци, всъщност работят в същата сграда като господин Маринов и то най-вероятно са по-висшестоящи от него… все пак няма точна статистика кои са и колко са!

С всичките забрани паркът, който по презумпция трябва да бъде място, в което всички пловдивчани да намерят своето място за релаксиране и почивка, просто се превръща в музей. В него може само да гледаш, но не и да пипаш или да практикуваш, нещо което харесваш.

Протестът на пловдивчани започна с тихо хоро, но вчера не бе такова. Апропо вчера площад „Централен” събра толкова хора, колкото бяха и на протестите срещу едно правителство оглавявано от един бивш финансов министър. Знамената, настроението, поведението бе революционно. От Общината обаче не обърнаха внимание. Днес там кметът откри базар на фермери, на който се продаваха чушки, домати и сирене. Но явно там, където се продават традиционните български продукти, няма място и за народните обичаи.

За съжаление, отношението на властимащите към Цар-Симеоновата градина е като към двора им в собствената къща. Ако се погледне и към други решения на кмета Иван Тотев и неговия екип, вероятно чувството за бащиния към публичната собственост също ще излезе наяве, както неведнъж е ставало…

Благовест Андонов, TrafficNews.bg.