„Аз съм сигурен,  че след 15 години там ще има площад, ще бъде здрав и предпочитан от хората. Много пъти съм казал, че площад „Централен” е изключително важен и се работи от 2012 година. Аз много се обидих на съветниците, които казаха, че не е имало там конкурс – имаше не един такъв. Не винаги обаче конкурс води до неговото изпълнение, така е в целия свят. Имаше обществени обсъждания, променихме проекта”, отговори кметът Иван Тотев на въпрос кога вижда изпълнението на площад „Централен” завършено.

Още в залата на Общинския съвет той каза, че проектът е от изключителна важност и няма да се бърза с неговото изпълнение, като направи препратка, че и следващият кмет на Пловдив може да пререже лентата.  Стана ясно, че след това решение не местния парламент, трябва да се направи още едно гласуване, с което да отпуснат разликата в цената от първоначалния проект и корекциите, чиято е 4,7 млн. лева. То обаче вероятно ще бъде сложено

Опозицията обаче критикува кметът за забавянето на нещата и заради процедурата на инженеринг , която бе пусната за централния пловдивски площад.

„За първи път зам.-кмет по култура дойде на комисия, представи целия проект, всичко кое колко ще струва – нещо, за което ние настояваме от 7 години за всеки един голям проект”, похвали Слави Георгиев зам.-кметът Александър Държиков.  Той обаче изрази недоволството си, че това се случва  след процедура по обществена поръчка и, след като площадът е разкопан.

„Това бе едно много закъсняло действие и то се случи, тъй като имаше бурни възражения по време на Общественото обсъждане , а ние, като общински съветници, трябва да поемаме отговорността за по-голямата стойност на ремонта”,каза съветникът от НФСБ.

Божидар Здравков пък разкритикува процедурата по инженеринг. Според него за толкова важен проект, като „Централен” това е неразумно и има прекалено много недостатъци. Трябвало е първо да се направи проект, а след това фирмите да се борят кой ще го изпълни с по-добре цена.

Градоначалникът отново бе попитан и защо проектът на португалците от ФОРА не бе изпълнен, след като бе проведен конкурс за него.

„Проектът на португалците предвиждаше разкопан площад с археология и дъски.  Сигурно е прекрасен проект, но за южните чати на Португалия, където вали два пъти годишно”,отговори кметът. Той допълни, че всички проекти били красиви, но на практика невъзможни за реализация.

В крайна сметка се избра вариант две, който бе представен на общественото обсъждане. Вижте го в линка под статията:

Съветниците решиха: бетонни плочки и гранит на пл. “Централен“Този вариант за покритие ще оскъпи проекта с 4,7 млн. лева

Вдигат античните пропилеи на площад „Централен”, но от южната страда СНИМКИПловдивчани може да влизат на площада а през скулптура, наподобяваща древна арка