Вибропресовани плочки и гранит  ще покрият пл. „Централен“, решиха общинските съветници преди минути. Това бе един от трите варианта за покритие на площада. Другите два варианта въобще не бяха гласувани на сесията. 

Според втория вариант на проекта естествена настилка ще има в зоните с археология. Тя ще очертава Форума. Гранитните плочи ще бъдат с дебелина 8 см с площ 7230 квадратни метра  с цветове съответстващи на проекта. Ще се полагат върху каменна фракция от 2-5 мм с дебелина 5 см. Останалата част от площада ще бъде покрита с вибропресовани плочи в зоната пред Партийния дом и Военния клуб. 

Според разчетите на фирмата изпълнител „Драгиев и Ко“ този вариант за покритие на площада ще оскъпи проекта с 4,7 млн. лева с ДДС. 

Проектът, който общинските съветници одобриха, е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и бе разгледан в Експертния съвет за устройство на територията.   

Според него освен настилката се предвижда се изграждането на две подпорни стени при Форум Юг, както и нова водна площ пред Концертна зала.  Съществуващата водна площ пред паметника на Гюро Михайлов ще се реиновира . Облицовката на новите водни площи ще се изпълни от гранит в съответните цветове. 

Предвидени са допълнителни парапети с триплекс около Форум Юг пред форум Север и Изток.