Южната и източната част на Форума не са влезли в текущия проект на площад „Централен”, но ще заемат важно място в бъдещите проекти в зоната. Кметът Иван Тотев обясни, че двете страни на Форума не са влезли в текущия идеен проект, защото Общината късно ги е придобила.  

Сделката стана през миналата година, като от общинския бюджет бяха платени 5 млн. лева за терена от 5,6 декара в сърцето на Пловдив.

Там се намират южните и източните пропилеи на Античния форум. Според арх. Румяна Пройкова, за разлика от западната страна на Форума, където почти не са открити елементи от колоните, то в тези две зони може и да се възстановят пропилеите.

Кметът е заявил, че догодина зоната ще се проучва и след това ще се направи проект за социализацията и експозицията на разкопките в зоната, което ще кореспондира с проекта и другите две части на Форума.

По време на днешното представяне на идейния проект, арх. Пройкова обясни, че целият акцент на площада пада върху разкопките и античните останки от площада на Филипопол.

Проектантите са предложили и екстравагантна идея за вливането на Главната улица в площад „Централен”.  Те  са изработили  ажурна метална конструкция точно пред Руската книжарница, която да наподобява древните колони на античния площад. По думите на арх. Пройкова това не е задължителен елемент и подлежи на допълнително обсъждане.

По-интересното от днешното обществено обсъждане и проектът за площад „Централен”, вижте в линковете отдолу.

Заради липса на пари – цимент и гранит на централния пловдивски площад СНИМКИНовината, че настилките няма да са 100 процента естествени, предизвика смут в залата, няколко души настояваха решението да бъде преосмислено

Проектът за площад „Централен”: Римски фонтани, зелени арки и интегриране на античнотоИдейната платформа на бъдещото задание включва четири основни елемента