Лимузини и джипове с табели "Младоженци" или „Just marred” са обичайна гледка в Пловдив през уикенда. През май всяка втора лъскава кола беше с регистрационен номер "Абитуриент" или "На добър час". Празнуващите търсят различни начини за себеизява, копирайки американски традиции.  

Колко законно обаче е това?

Проверка на TrafficNews.bg  установи, че това е абсолютно незаконно. Всяко едно МПС е с държавен регистрационен номер, който се издава единствено и само от компетентните органи – КАТ.

Всяко закриване на табелата, зацапване, остъргване и деформиране се води нарушение. Водачите ще се санкционират, а глобата никак не е малка.

Въпреки това обаче в Пловдив до момента няма нито една наложена глоба. 

Опасното в случаите с подобен тип номера е, че при евентуално произшествие, трудно може да се намери виновника. 

Много от нас помнят емблематичния номер на рапъра Ванко 1, който притежаваше първия такъв само с букви. Това бе напълно законно, а за удоволствието пловдивчанинът плати не малка сума.  Според наредбата „привилегията“ да имате регистрационен номер с букви, ви коства 7 000 лв. Важно е да се знае, че буквите в него трябва да присъстват и в кирилицата, и в латинската азбука.

Разбира се много сватбени агенции предлагат тази „екстра”. Но младоженците трябва да имат едно на ум, че след сватбата могат да бъдат изненадани с честитка.  

Най- безболезненият вариант е табелите да бъдат поставяни над регистрационния номер, което би спестило евентуални главоболия на собственика на автомобила.