Собственикът на стопанския двор, от където преди няколко дни бяха иззети над 1500 кг тютюн, днес сутринта се е явил в митницата, за да даде показания, но е бил арестуван. Светлозар Алексиев е отишъл заедно с наемателя на помещението и с адвокат Стефан Левашки. След като се наложило да изчакат, в митницата пристигнала патрулка от Първо районно и Алексиев бил отведен с белезници. 

"В 9 часа бяхме в митницата и ни мотаха до 12. След това дойдоха полицаите и и го отведоха, защото бил обявен за издирване. Дори не му позволиха да подпише пълномощно. Казаха, че ще го задържат 24 часа, но така и не казаха, в какво е обвинен. Изключително непрофесионално поведение" , коментира за TrafficNews.bg Левашки. 

Той успял да се свърже с клиента си едва към 16 часа и от него разбрал, че утре ще бъде привлечен като обвиняем. "Не съм запознат с детайли по случая. Наистина не знам защо го задържат, а в същото време освобождават човека, който е наел помещението и е извършвал съответната дейност. Към този момент не мога да кажа дали е била законна или незаконна" твърди адвокатът. 

Миналата седмица при акция на полицията в Калояново бе открита база за сушене и рязане на тютюн. В ползвано за обор помещение били намерени 36 бали и 12 чувала тютюневи листа. Част от вече надробената стока била разстлана за сушене върху платна на земята, а друга - разпределена в полиетиленови торби. Предстои с  експертна справка да бъде изяснено общото количество иззет тютюн, който по първоначални данни е над 1500 кг.  Според полицията са конфискувани и машини за обработка на тютюна, както и  различни съдове и пособия, ползвани в процеса на обработка на листната маса.

Оборът е собственост на бизнесмена Светлозар Алексиев, който живее в Пловдив. Той имал договор за наем със софийска фирма. Според договора в обора щели да се съхраняват фуражни смески. 

При акцията бе арестуван 20- годишния Юсеин Гущеров. Той бе задържан за 72 часа, които изтичат днес. 

По случая е образувано дознание в митницата, тъй като балите са били със суров тютюн, тъй като в този етап на обработка на тютюна, съхранението му без съответните документи, се наказва по административен път.