"Ще ми се да спрем вече да обсъждаме темата "Петър Илиев", защото този казус е от времето преди ние да работим с господин Илиев като юрист, ние ползваме страшно много хора, които стоят зад кадър и не са в листи", заяви Виктория Василева от ИТН, след като Етичната  комисия на Софийския университет излезе със заключението , че доц. Петър Илиев е плагиатствал от труда на колежката си доц. Наталия Киселова. Установени са цели 92 страници съвпадения между двата научни труда, а уволнението на юриста от алма матер е на дневен ред. 
 
По-късно днес и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира скандала с Петър Илиев и становището на етичната комисия. 
 
"Петър Илиев беше едно от предложенията на „Има такъв народ“ за министри, ако въобще се беше стигнало до възможността „Има такъв народ“ да реализира правителство.  
Това беше отдавна. Оттогава се случиха много неща.
 
Правителство на „Има такъв народ“ не беше съставено, а сега идват нови избори.
 
Дали Петър Илиев е плагиатствал или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува „Има такъв народ“.
Петър Илиев не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари, и за каквото и да било, свързано с власт.
 
Т.е от една страна г-н Трифонов заявява, че не може да каже дали Илиев е плагиат или не, защото не е специалист, но от друга не приема становището на експертите от Етичната комисия. В крайна сметка дори и да е преписал някоя и друга страница, по-важното е, че не е бил във властта. 
 
Слави Трифонов за пореден път се опита да замете под килима скандала, опитайки се да омаловажи ролята на Илиев, а Виктория Василева директно поиска темата да бъде затворена. 
Но това няма как да стане, тъй като колкото и къса да е политическата ни памет, няма как да забравим неща, случили се преди има - няма два месеца. Това не беше толкова отдавна. 
 
Защото точно въпросният почетен консул на Барбадос се оказа препъни камъкът за съставяне на правителство. И точно защото Слави Трифонов реши да "размени кон /куц/ за кралство", целукупното българско население тази година за трети път ще ходи на парламентарни избори. 

Въпросите към "Има такъв народ" са заради това, че Илиев беше номиниран за вицепремиер и силов министър от партията, а името му се спрягаше дори и за премиер. Въпреки, че още тогава станаха известни скандалните "страници" от биографията на доцента, от ИТН заеха позата на обидено девойче и заявиха, че те "винаги стоят зад своите хора". 

"Ние разбираме, че огромният интерес към него всъщност е интерес към нас, към нашите решения и нашите действия, но единственото, което можем да кажем по въпроса, е:
 
Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в "Има такъв народ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев.
 
Затова се налага да бъдеш перфектен".
 
В този драматичен финал шоуменът отново се опитва да влезе в ролята на жертва като направи съпричастни и евентуалните си гласоподаватели. Истината е, че никой не е перфектен. Всеки прави грешки. Но достойните хора си признават и се извиняват, а не се държат нагло и арогантно. Така че няма как на някой да се случи това, което се случи с Петър Илиев, ако той не се държи по същия начин. А това , в крайна сметка е въпрос на възпитание и характер. Ако не вярвате , питайте майката и бабата на Илиев. Те са в София. Поврарям- в СОФИЯ!