„Натиск не се оказва. Текат проверки сигурно в още 500-600 обекта. Те нямат връзка с австрийското вето за сухоземен Шенген”, така Асен Василев коментира мащабната акция на НАП, агенция „Митници” и други държавни служби в големите австрийските вериги у нас – „Била” и ОМВ.  

Вицепремиерът показа, че силата на държавата я има, макар малко политици да са посмели да я използват в последните десетилетия, що се отнася до европейските ни партньори. Нещо повече - Василев подчерта, че засилените проверки, особено за стоки и товари от и до Австрия е по искане на тяхното правителство.

Българските власти на практика показаха реципрочност в отношението си към Австрия, които  ни спряха за сухоземен Шенген. От австрийското правителство няколко пъти подчертаха, че това решение не е срещу България и Румъния, а заради цялата „европейска миграционна политика”, която е пълна катастрофа по техни думи.

Така както, ветото на Австрия не е срещу България, така и проверките в „Била” и ОМВ не са заради него… Още по-интересно е, ако утре държавните институции влязат в дружества като „ЕВН”, където по Конституция правителството има право на монопол над тях.  Работодателските организации също се включиха в спора, като  предложиха австрийските фирми и стоки да бъдат бойкотирани, докато трае ветото за  сухоземен Шенген.

По данни на бизнеса 97% от стокообмена на България е по сухоземните граници, което значи, че „въздушен” и „морски” Шенген не е нищо повече от прах в очите на българите. Докато България не влезе като пълноправен член на Шенгенското пространство, ние ще продължаваме да купуваме най-скъпите храни и стоки, а част от  тях ще ни ги  продават австрийски дружества.

В този смисъл бойкотът на австрийски стоки и последователна държавна политика не само с дружествата у нас, а и на теми в Европейския съюз, може да принуди западния ни партньор да преразгледа позицията си.  Тя до голяма степен се дължи и на вътрешнополитическите й проблеми. В страната все по-голяма сила набира крайнодясната и евроскептична Партия на свободата на Херберт Кикел,  а тази година в Австрия има парламентарни избори. Кикел трупа популярност преди всичко със своите крайни възгледи за миграцията, а допускането на България и Румъния до Шенген ще даде допълнително гориво за тезите му в предизборната кампания.

Така ние и румънците на практика ставаме заложници на политическите проблеми на австрийските управляващи, а това удря върху джоба ни. България може да отвърне не само с държани проверки и бойкот на веригите им, а и да спре инициативи на Австрия в ЕС, които да рефлектират реципрочно на жителите й.

Асен Василев направи първата крачка, въпросът е дали кабинетът ще има смелост и за другите. Европейският съюз е създаден на принципа на действителната солидарност между страните членки, но също и на равно отношение към партньорите. Вместо това виждаме как гражданите на две пълноправни страни членки страдат заради страха на един канцлер да не падне от власт.

Данъчни влязоха в BILLA и OMV в странатаВ София се проверяват 8 обекта на BILLA, един в Пловдив и три магазина в Бургас

BILLA потвърди за проверките на НАП и БАБХ: Съдействаме на органите с необходимите документи