Семейство Бухалови или както с почит ги наричат колегите им „Династията Бухалови" се трудят заедно, за да ни радват със сладки изкушения. В цеха за шоколадови бонбони на Захарния комбинат в Пловдив рамо до рамо се трудят тримата - баща, майка и дъщеря.

Йордан Бухалов работи над четвърт век в прочутия завод за „сладки неща” в Пловдив, чиито бонбони, шоколад, вафли и локуми са любими на поколения българи. Неговата длъжност внушава страхопочитание – „оператор на гилотина". Гилотината в Захарния комбинат не реже човешки глави или други крайници, а отсича на еднакви парчета бонбоните „Тримонциум". 

„Рецептата на бонбоните се пази в строга тайна. Вкусът на шоколадовите бонбони не се е променил през всичките десетилетия и още носи духа на детството". С тези думи семейството отбива усилените опити на репортера на „Plovdiv Time" да изкопчи секретната разработка на Захарния комбинат.

„Захарният комбинат не само е част от живота ми, а е мой втори дом", посочва 58-годишният Йордан. Той е роден в Цалапица, премества се да живее в Пловдив и се жени за Красимира.  Първоначално той готви в заводския стол, а през лятото – в почивните станции на предприятието в Каваците и Батак. По време на тези командировки към него се присъединява и жена му.

Красимира впоследствие е назначена в лабораторията, а от три години се труди в шоколадовия цех. Миналата година към тях се присъединява и Мария. „Стана случайно, но много се радвам, че работим тримата заедно", отбелязва той. Жена му признава, че не е спала цяла нощ, когато научила, че им предстои за пръв път да се трудят семейно на поточната линия. „Притесненията ми отпаднаха - справихме се много добре. Смяната премина в шеги и закачки. Нашето семейство успя да покаже своята воля и желание за работа, сплотеност и обич", допълва тя. Семейство Бухалови са единодушни, че работата им е удоволствие.

„Обичам да работя с настроение и се старая винаги да се забавлявам с това, което правя. Работата дава сигурност на мен и на семейството ми, както и удовлетворение от постигнатото", казва Красимира. Тя вижда пръста на съдбата в избора на работа - откакто се е родила, всеки ден вижда Захарния комбинат от другата страна на булеварда на Марица.

Дъщерята Мария е завършила хранително-вкусовия техникум и сега следва в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Студентката изтъква, че работата в Захарния комбинат, освен опит и умения, и носи необходимите средства, за да продължи образованието си. 

Кое е най-важно за приготвянето на вкусен десерт? „Ключовите съставки са маслото и захарта", категоричен е Йордан. „Не - захарта и любовта, с която се приготвя", поправя го съпругата му.

За да получим вкусните бонбони  „Тримонциум"  в този си вид, първо те преминават през различни процедури на автоматизираната поточната линия.

Фъстъчената паста се бърка в голям съд и след това се оформя на фитили.  Специален човек следи и регулира дебелината, теглото и температурата на пастата. След това бъдещите бонбони се покриват с кувертюра и минават по-нататък за гарниране с млечен шоколад. За качеството следи операторът на тунк-машината. Чак тогава стигат до гилотината на Данчо Бухалов.

До него са съпругата му Красимира и дъщеря им Мария – първи от редачките, които взимат готовите парченца и грижливо ги поставят в луксозните кутии на „Тримонциум".

В дома на Бухалови десерти се правят поне веднъж на всеки три дни. След известни увещания членовете на династията от „Шоколада" споделиха секретните рецепти на любимите си домашно приготвени сладкиши.

Йордан 

Бисквитена торта

Продукти: 1 пакет бисквити,  1/2 л. прясно мляко, 200 г. нишесте, 200 г. захар, 150 г. орехи, захарни пръчици или настърган шоколад.

Млякото се кипва. Добавят се захарта и нишестето и се разбърква, докато се разтворят. В тава се нарежда пласт бисквити, топени в горещо прясно мляко. Покрива се с крем, поръсва се със счукани орехи и настърган шоколад. Нарежда се втори пласт бисквити и всичко се повтаря. Последният слой е от крем.

Красимира

Масленки

Продукти – 2 чаени чаши мас, 1 чаена чаша бира, пудра захар, шоколад, какао, орехи. Брашно, достатъчно да се получи меко тесто.

Маста, бирата и тестото се омесват, нарязват се на парченца и се пекат във фурната до побеляване. След изваждането се овалват в пудра захар, или шоколад. Орехите се добавят преди запичането.

Мария

Бисквитени топчета

Продукти: 300 г. чаени бисквити, 2 супени лъжици какао, 1 с. л. мед, 2 с.л. захар, половин чаша вода, 1 кг. счукани орехи. 

Бисквитите се смилат заедно с орехите, докато продуктите станат на ситни парченца. Какаото и медът се разтварят във вода. Сместа се разбърква старателно и се добавя към сухите съставки - бисквити и орехи. Всичко се омесва много добре, за да може от полученото ронливо тесто с ръце да могат да се оформят топчета. 

Поточната линия на „Шоколада“ в Захарния комбинат

Редачките грижливо слагат бонбоните в кутиите 

Мария съчетава работата със следването в Университета по хранителни технологии

Познатият от детството вкус на „Тримонциум“ не се е променил