Кметът на община Стамболийски е напът да грабне престижна награда в международен конкурс за иновации в политиката. Проектът, довел до номинацията му в "Качество на живот, просперитет", предвижда напълно безплатен градски транспорт от началото на следващата година. Стамболийски ще бъде първата българска община с подобен вид услуга.

Новината, че 23 000 местни жители ще могат да се возят безплатно в автобусите, бе обявена от Мараджиев преди няколко месеца. Промяната ще важи както за градската линия, така и за междуселищния транспорт до селата Куртово Конаре, Триводици и Ново село. За целта всички разходи по транспорта ще бъдат поети от общинския бюджет.

Прогнозни изчисления на управляващите показват, че малка община като Стамболийски може да си позволи закупуването на собствени превозни средства и наемане на персонал без загуби в следващите две години без участието на частни компании. След тези две години общината ще спести 70% от сегашните си разходи за градски транспорт. 

Започнала е и процедура по закупуването на два нови автобуса, които ще се движат по междуселищните линии. Превозните средства ще бъдат закупени на лизинг в размер до 213 000 лв. Те ще бъдат от типа на градските автобуси и ще имат обособени места за инвалиди, както и платформи за улеснение на хора в инвалидни колички и майки с деца.

Тази година броят на българските финалисти за наградите на Innovation in Politics Awards 2018 е рекорден. Общо 6 проекта могат да бъдат отличени с призове в различни категории. Сред финалистите е и пловдивският кмет Иван Тотев с проекта "Дигитална  култура - наследство за бъдещето". Кандидатурите бяха селектирани от международно жури, съставено от 1053 европейски граждани, които одобриха 80 финалиста в над 600 номинации.

Мараджиев и Тотев могат да грабнат отличията на гала церемония на 17-и ноември в Кметството на Виена, Австрия пред 500 политически, бизнес и културни гости от цяла Европа. Припомняме, че Стамболийски грабна отличието за най-бързоразвиваща се община през 2017 година. Статуетката бе връчена на кмета от Асоциацията на българските градове и региони.

Наградите „Иновации в политиката“ се връчват всяка година като признание на най-смелите, креативни и ефективни политически практики в Европа. Възможните категории за участие са общо осем - “Цивилизация", "Демокрация", "Човешки права", "Работни места", "Екология", "Общност", "Просперитет" и "Качество на живот". Основните критерии за оценка са иновативността, създаването на мостове, изграждането на доверие в обществото, както и финансовата устойчивост на идеята или проекта във времето.