Днес ние казваме "не" на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива. Днес ние показваме, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и Отечество, заяви президентът Румен Радев в речта си при откриването на пилона на Рожен, който през последните месеци се превърна в обект на ожесточени дискусии.

Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения, казва чл. 92 от Конституцията на България.

Изявленията на Радев на роженските поляни са безкрайно далеч от функцията, която му вменява Конституцията. С тези думи той не само, че е безкрайно далеч от определението „обединител на нацията”, а прави всичко възможно, за да раздели българското общество, в което от началото на прехода не е имало такова противопоставяне. Всъщност президентът е наясно, че с думите си няма да уязви тези, които смятат, че високия 111 метра пилон няма да повдигне самочувствието на нацията, нито ще я направи по обединена. Грандоманската инициатива , платена с пари на държавни предприятия (част от които с огромни задължения) е насочена към потенциалния електорат, който президентът вероятно събира за една нова партия.

И за да не остане никакво съмнение чии интереси защитава, в последвал коментар пред медиите от Рожен  Радев заяви:
"Този конфликт се задълбочава, жертвите стават все повече, колкото повече оръжие поглъща, толкова повече загинали хора, толкова повече разрушения, толкова по-голям риск, толкова по-дълго ще се точи тази война. Украйна настоява да води тази война, сметката се плаща от цяла Европа. Тази война има много измерения, не само военно, а и икономическо, социално, политическо. Тя е заплаха и риск за цяла Европа", каза още Румен Радев, който за пореден път демонстрира позиция срещу изпращане на оръжие за нападнатата страна. На 25 февруари 2022 г., ден след инвазията, Радев заяви, че е видно, че Русия ще спечели войната.

Освен очевидното изкривяване на факти, като например този, че Русия нападна Украйна, президентът явно има някакъв напредък , защото вече нарича „конфликтът” война. От друга страна обаче му бе нужна повече от година, за да го прозре. Може би основна роля в тези прозрения има президентът на Украйна Зеленски, който по време на визитата си в България беше пределно откровен и обясни на Радев  следното: „ Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. Ако това е конфликт, държавата не се напуска от милиони (…) Войната е на нашата територия, на нашата земя. Затова ние много точно знаем, че това не е конфликт, а война”.

Диалогът между двамата бе разчетен от чужди издания като разговор между „един възмутен Зеленски и един смутен Радев”. Всъщност публичния резил, който преживя,  вероятно кара Радев да се радикализира още повече.  

Докъде обаче може да стигне тази радикализация? Възможно ли е с призивите си за „мир” и стените, които президентът издига в обществото , да сътвори един хубав български Майдан?  На пръв поглед прогнозата е силно пресилена, но точно така смятаха и 90% от хората за вероятността Русия да нападне Украйна. В крайна сметка сигналите, че в службите ни са инфилтрирани много „миротворци” , финансирани от Кремъл , са сериозни.

Радев употреби за лични цели един от българските символи – Роженския събор. Превърна националния ни флаг в оръжие , което размаха срещу тези , които го критикуват.  Готов е да раздели нацията, за да оцелее. И всичко това обвито в призиви за мир. 

Какъв е "мирният" план на Радев обаче никой не знае. И едва ли някога ще разберем.