Пловдивчани изказаха мнението си в социалните мрежи за това какви да бъдат новите регистрационни табели на Област Пловдив, след като стана ясно, че сериите на досегашните „РВ” са на път да се изчерпат.

Причина за това е нарастващия темп на новорегистрирани МПС-та в областта, което съвсем скоро ще доведе до нуждата от измислянето на нов код за Пловдив, който да замени досега съществуващия „РВ”.

Темата предизвика множество коментари и макар повечето от тях да са хумористични, не липсват и някои предложения, за които може би не е лошо поне да се замислим. Някои от тях са заимствани от практиката в чужбина, а други просто звучат доста логично.

Например един от коментиращите предлага да се преиздават старите номера от бракувани автомобили с нови табели и да се предлагат за нова регистрация.

Друг реторично пита „не може ли да се вземе пример от други държави, например САЩ, където номерът е персонален, а колата се продава без табели?”

„Продаваш колата,сваляш си номерата и чао. Идва купувачът, завива неговите номера и си тръгва. Остават само формалностите по смяна на регистрацията”, допълва още той.

Не липсват и такива, които предлагат да има обща регистрация “BG” за цялата държава, или да се комбинират 3 букви с 3 цифри.

Съществува и предложение, вместо букви да се използва телефонният код на населеното място – в случая 032.

Най-масовите коментари обаче са, че новият код трябва да е „РМ”, като Plovdiv Maina, или просто погледнато като обединение на досегашните абревиатури за Пловдив и Смолян – „РВ” и „СМ”, предвид множеството коли със смолянска регистрация в града.

Както съобщихме, най-вероятният бъдещ нов код би бил именно "РМ", където „М” ще замени „В” със следващата подред свободна буква. Не е изключена обаче и цялостна промяна на регистрационните номера на автомобилите в страната, по примера с новите "зелени" номера при регистрация на електромобили. Това би уеднаквило всички табели, елиминирайки опити за злоупотреба и дискриминация спрямо автомобили от различни области.

Свършват регистрационните табели „РВ”, какво следва за пловдивчани?