Две основни задачи ще имат новите консултанти, които ще изготвят Генералния план за организация на движението в Пловдив.  Градските власти подписаха договор със Софийската фирма „Трансконсулт 22”, която в следващите 6 месеца трябва да положи фундаментите на по-безопасно, по-бързо и по-екологично предвижване в рамките на целия град.

Кметът Иван Тотев ще поиска в новия ГПОД да бъдат заложени бус ленти по централните пловдивски булеварди, за да се предвижват по-бързо автобусите и да не влизат в тапите. Друго, за което трябва да бъде помислено, е въвеждане на еднопосочно движение по повечето вътрешноквартални улици в Кючук Париж.

 В следващите два месеца от софийската фирма ще анализират движението в града, а след това ще имат четири месеца, за да напишат новия Генерален план.

Сегашният стратегически документ е от 2013 година,  като той бе направен от българския екип на МОТТ Макдоналд лимитид" – Великобритания. Документът тогава даде насоки за редица промени, които бяха направени през последните години. На базата на него бе реализиран  и транспортния проект с поставянето на умни светофари и другите нововъведения.

Новият документ, трябва да даде основните насоки за предвижване в градски условия, както и  промените в уличната регулация.